Турската лира потъва за втора поредна сесия

Днес понижението е 1.3% спрямо долара и еврото, а несигурността остава

Турската лира потъва за втора поредна сесия

Снимка: Pixabay

Турската лира губи срещу долара и еврото за втора поредна сесия. Днес валутата се обезцени с още 1.3% спрямо европейския и щатския си конкуренти. Анализаторите изтъкват като причина ескалиращият конфликт между Анкара и Вашингтон и заканите от двете страни да се въвеждат наказателни вносни мита.

През миналата курсът на лирата спрямо долара и еврото се стабилизира заради новините, че централната банка на страната е готова да налива ликвидност в търговските банки, а в допълнение към това властта обяви, че Катар е готов да даде 15 млрд. долара на Турция.

Тези новини обаче са неутрализирани от неизвестността около влиянието на Ердоган и антипазарните му методи на управление върху икономиката. Турският президент все още не отхвърлил по-ранната си идея да сложи ръка върху централната банка и да контролира лихвите по свое усмотрение. Също така той продължава вербалните си атаки срещу международните инвеститори, обвинявайки ги, че водят „икономическа война“ срещу страната му.

В петък Доналд Тръмп подписа указа, с който вдига двойно митата върху стоманата и алуминия, внасян от Турция. В отговор на това Ердоган вдигна двойно тарифите за вноса на американски автомобили, тютюневи изделия, алкохол, козметика, ориз и др.

Към 11 ч. българско време един долар се търгува за 6.3 лири, а едно евро за 7.3 лири.
Коментари: 0