Неработещото влакче струва на Ловеч 400 хил. лв.

Средствата, които общината е похарчила за атракциона вече са около 400 хил. лв.

Неработещото влакче струва на Ловеч 400 хил. лв.

Снимка: Kmeta.bg

3407 ~ 2 мин. четене

През 2014 г. Община Ловеч печели европроект и решава да си купи атракционно влакче за 360 000 лв. По голямата част от парите за него идват от „Подкрепа за развитие на туристически атракции в Община Ловеч“ – 299 хил. лв., а останалите 60 хил. лв. са от общинския бюджет. Тогава кмет на града е Минчо Казанджиев - три мандата кмет на града от БСП.

Месец, след като потегля обаче, влакчето спира. Оказва се, че атракционното возило не може да се движи назад, а траекторията, която прави при взимане на завой, е много по-голяма от широчината на улиците в града. „Влакчето беше доставено в края на 2014 г. и бракувано на 7 юли 2015 г. Влакчето може да се движи, ако му направим собствена инфраструктура”, разказа настоящият кмет на Ловеч Корнелия Маринова.

Освен това влакчето няма регистрационен номер, защото от КАТ отказали да го регистрират. По време на краткия си живот композицията е била вписана като каруца.

„Опитахме и да го регистрираме, и да го застраховаме, и да го пуснем по маршрута, но и КАТ отказа, и гражданската отговорност ни се отказа, което е абсолютно обяснимо с оглед на закона”, каза още кметът на Ловеч пред NovaTv.

Въпреки че община Ловеч променя наредбата за бавнодвижещи се превозни средства, влакчето така и не тръгва. „Аз нямам самочувствието, че съм държавата, както вероятно е имал моят предшественик. Аз смятам, че държавата е законът и не мога без гражданска отговорност да пусна в движение по общинска пътна мрежа това влакче, защото нося отговорност за хората”, обясни още Маринова.

През 2016 г. става ясно, че са многобройни несъответствията между поръчката и доставката, като само при техническите параметри на влакчето те са  шест на брой – включително маса, дължина, височина, ширина и т.н. Документът в обем от 60 стр. недвусмислено доказва вината на Община Ловеч по тази поръчка, когато кмет е Казанджиев, като поръчителят не само не е отстранил единствения кандидат, но го е направил и печеливш. С резолюцията на кмета Корнелия Маринова докладът е изпратен на Окръжна прокуратура.

„Досега за същото влакче веднъж сме платили 35 000 лв. финансова корекция за допуснати нередности при провеждането на обществената поръчка. Платили сме и близо 60 000 лв. собствено участие при закупуване на влакчето ( 299 000 лв. беше безвъзмездната финансова помощ). Сега трябва да платим още 307 571.33 лв. и всичко излиза близо 400 000 лв. Тези пари са за сметка на данъкоплатеца, който получи „знаменитото“ влакче, което даже не може да се движи по уличната пътна мрежа, защото не е регистрирано като МПС. Има срещу кого да бъде заведено дело за тези загуби, но същевременно ще изпразним хазната с тази корекция“, каза през 2016 г. Корнелия Маринова.Подкрепи Economic.bg