Турция ще изгуби 4,5 милиона руски туристи през 2016 г.

След инцидента в сърцето на Истанбул, германски туристи също може да се откажат от почивка в страната

Турция ще изгуби 4,5 милиона руски туристи през 2016 г.
4319 ~ 2 мин. четене

Турция изчисли, че страната ще загуби около 4,5 милиона туристи от Русия през тази година, пише местното издание „Хюриет”, позовавайки се на министъра на културата и туризма Махир Юнал.

След инцидента със сваления руски бомбардировач, Русия наложи санкции срещу Турция. По-специално, на туроператори и туристически агенци бе забранено да продават билети за тази страна. По-голямата част от продажби на почивки в Турция са ориентирани към летния туризъм. В същото време руснаците в продължение на много години са втори по брой туристи в Турция, след германците.

Пристигащите туристи от Русия намаляваше и преди инцидента с руския бомбандировач: от януари до ноември миналата година, Турция са посетили 3,6 милиона руснаци, 18% по-малко, отколкото през същия период на 2014 година.

Също така в Турция се отбелязва спад и на потока от Европа, а общият брой на чуждестранните посещения в страната е намалял с около 1,4%.

Според Юнал, Турция възлага големи надежди на EXPO изложението в Анталия, което е от април до октомври тази година. По думите на министъра, загубите от оттеглянето на руските туристи в Турция могат да бъдат компенсирани от посетителите на събитието.

Министърът на културата и туризма отбеляза, че Турция е готова да разшири възможностите за субсидиране на европейските туроператори и авиокомпании да привлекат повече туристи. Турция също така се надява да привлече туристи от Индия и Китай.

Изданието отбелязва, че културно-образователния туризъм практически не е претърпял почти никакви загуби през последната година. Въпреки това, терористичната атака в сърцето на историческия Истанбул, при която загинаха 10 души и 15 бяха ранени вероятно ще промени ситуацията. Сред жертвите и пострадалите бяха туристи от Германия и Норвегия.

На този фон, представители на турската туристическа индустрия се опасяват, че Германия може да посъветва своите граждани да се въздържат от пътувания до Турция, а след това страната рискува да загуби първият си най-голям туристически пазар. Някои места вече отчитат увеличение на анулираните пътувания след терористичните нападения в Истанбул.

Въпреки санкциите, много руснаци ще прекарат лятната си почивка в Турция, организирайки се сами, според Асоциацията на туроператорите на Русия (ATOR).

Подкрепи Economic.bg