Турция ще разследва JP Morgan заради срива на лирата

Според регулаторите в южната ни съседка докладът на американската банка е причината за сътресенията в петък

Турция ще разследва JP Morgan заради срива на лирата
Турският банков регулатор (BDDK) започва разследване срещу JP Morgan и още няколко инвестиционни банки заради срива на лирата от миналата седмица. Регулаторът е получил оплаквания, че публикуваният в петък доклад на американската финансова институция е увредил репутацията на турските банки и е предизвикал нестабилност на финансовите пазари.

Необходимите „административни и съдебни процеси“ ще бъдат започнати, се казва в съобщение на турската агенция.

Съветът по капиталовите пазари на Турция (SPK) също заяви, че е започнал разследване, след като е получил оплаквания, че докладът на JP Morgan е „подвеждащ“ и причинява спекулации на истанбулската борса.

Говорител на JP Morgan за региона е отказал да коментира информацията пред Reuters.

Турската лира се срина с повече от 4% спрямо американския долар в петък, като това е най-големият еднодневен спад след август 2018 г., когато беше разгарът на валутната криза в страната.

В доклада на JP Morgan, видян от Reuters, пише, че има голям риск лирата да се обезцени след местните избори, насрочени за 31 март, като препоръчва на клиентите си да се насочат към щатския долар. Такива съвети до клиентски са типични за инвестиционните банки в световен мащаб.

Според BDDK има твърдения, че „някои банки“ са накарали клиентите си да купуват чуждестранни валути по манипулативен и подвеждащ начин. Регулаторът не казва кои са тези банки и дали са чужди или турски.

Основният индекс на Турция BIST100 се понижи с 3.45% в петък, докато банковият индекс се понижи с 6.64%.
Коментари: 0