Турция уволни десетки хиляди държавни служители

Подкрепилите опитa за преврат в социалните мрежи отиват на съд

Турция уволни десетки хиляди държавни служители
256 ~ 2 мин. четене

Чистката в турските институции на привърженици на проповедника Фетуллах Гюлен добива все по-големи мащаби. Десетки хиляди държавни служители са уволнени. След масовите арести на военни, магистрати и полицаи, на прицел вече са и държавните администрации.  

Общо 15 200 служители в сферата на образованието са уволнени. Властите искат оставките на 1577 ректори – ръководното тяло на всички държавни университети и колежи в Турция, съобщават местни медии.

257 служители от правителствената администрация са отстранени от работа, а служебните им карти са иззети. След щателни обиски по канцелариите, големи количества документи са отнесени за разследване в дирекцията на полицията. 400 души пък са уволнени от социалното министерство.

Операция се провежда и в клоновете на дирекцията по вероизповеданията (Дианет) в цялата страна. 81 мюфтии са призовани да се явят в централата на организацията.

Насрочено е събрание, на което ще се реши новата стратегия за действие срещу групировката на Фетуллах Гюлен, която в Турция определят като терористична. Очаква се тя да б ъде публично обявена от ръководителя на Дианета Мехмет Гьормез.

492 служители на религиозната институция, вкл. и такива в чужбина, са отстранени от работа. В това число влизат 3-ма регионални мюфтии, началник на отдел и съветник на директора. Поводът отново е съмнение за връзка с организацията на Гюлен.

Службите по киберсигурността започнаха разследване на социалните мрежи, целта е да бъдат разкрити всички потребители, подкрепящи опита за преврат със собствени коментари или публикации на медийни текстове.

Те ще бъдат арестувани и съдени за противозаконна подкрепа на престъпниците и извършените от тях деяния, и за тиражирането на тези мнения, като самото публикуване се счита за престъпление срещу държавата.

Отнети бяха и лицензите на 24 радио и телевизионни станции, за които управляващите твърдят, че са свързани с Фетуллах Гюлен.

Подкрепи Economic.bg