UBS със спад при двата си основни източника на печалба

Швейцарската банка представи смесени резултати за второто тримесечие на годината

UBS със спад при двата си основни източника на печалба

Снимка: Wikimedia

UBS обяви смесени финансови резултати за второто тримесечие на годината. От една страна водещите дивизии на швейцарската банка - за управление на активи и за инвестиционно банкиране - отчетоха двуцифрен спад в приходите си, но от друга - групата се е справила по-добре от очакваното в „предизвикателните” условия на световните пазари, пише Financial Times.

Брутната печалба от операциите по управление на активи се е понижила до 886 млн. долара, или с 12% по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2018 г. Резултатът не отговаря на очакванията на анализаторите за 960 млн. долара. По-слабият резултат се дължи на факта, че предпазливите клиенти на банката са преминали към продукти с по-нисък марж. Същевременно оттеглянето на някои заможни американски клиенти и по-бавният ръст на операциите в Азия са довели до отлив на 2 млрд. долара от банката.

Дивизията за инвестиционно банкиране на UBS, която наскоро търпя критики заради две поредни лоши тримесечия, пък обяви 23-процентен спад в брутната си печалба, която се е понижила до 440 млн. долара. Въпреки това банката посочва, че резултатът надхвърля прогнозите на анализаторите и е по-добър от показателите на някои американски конкуренти. Това се дължи на по-високите такси за консултации при придобивания и листвания на борсата.

На ниво международна група брутните приходи от банкиране на дребно и управление на активи са се повишили с 10%, което означава, че нетната печалба, дължима на акционерите на UBS, се е повишила леко до 1.39 млрд. долара, което е било очаквано от анализаторите.

Главният изпълнителен директор на UBS Серджо Ермоти предупреди, че в бъдеще също може да се очакват незадоволителни резултати. „Един рязък спад на лихвените проценти и очакваните им понижения ще продължат да оказват неблагоприятно въздействие върху нетните доходи от лихви. Рисковете за сривове остават заради политическата несигурност и геополитическото напрежение”, коментира той.

Ермоти отбеляза, че той ще трябва „да обмисли новата обстановка” и че може да се наложи да се предприемат нови стратегически мерки, за да се компенсират негативните развития в световен план.
Коментари: 0