Ubuntu вече е достъпен в Windows Store

Трите версии на Linux – Ubuntu, Suse и Fedora, вече ще са налични на Windows Store

Ubuntu вече е достъпен в Windows Store
912 ~ 1 мин. четене
Microsoft обяви, че трите версии на Linux – Ubuntu, Suse и Fedora, вече ще са налични на Windows Store. Това стана ясно по време на конференцията Build 2017. 

На пръв поглед звучи странно, че Microsoft ще предлага конкурентна операционна система. Oще през 2016 г. обаче компанията сподели намеренията си за по-тясна интеграция между Windows и Linux. Тогава компанията обяви Windows Subsystem for Linux (WSL), начин за разработчиците да използват пълните версии на Linux в самия Windows 10, припомня Business Insider.

Връщайки лентата назад, можем да видим, че през 90-те години на миналия век Microsoft безуспешно се опитваше да премахне Linux, безплатната алтернатива на Windows, от пътя си. 

Сега идеята на разработчиците е, осигурявайки поддръжка на Linux в Windows, да даде възможност за ползването на приложения и в двете системи. Според тях това ще е начин да по-лесно да привлекат потребителите към Windows 10. 

Разработчиците искат да използват софтуера на Linux, Windows 10 поддържа софтуера за Linux и софтуера на Windows, така че може би помислете дали да направите цялото си развитие с Windows 10. Той беше добре приет от разработчиците и очевидно окуражи Майкрософт да продължи напред.
Подкрепи Economic.bg