Учени: Промените в климата влияят негативно и на психическото здраве

За това алармират учени от Масачузетския технологичен институт и Харвард

Учени: Промените в климата влияят негативно и на психическото здраве

Снимка: Pixabay

На 8 октомври консорциум от 90 учени от 40 държави публикува доклад, алармиращ, че бездействието днес би могло да доведе до катастрофално изменение на климата през идните 20 години. В същия ден паралелен доклад на Националната академия на науките в САЩ, дело на изследователи от Масачузетския технологичен институт, Харвард и други водещи американски центрове, посочва още една опасност – че изменението на климата има потенциал да влоши психическото здраве на много хора. 

За да стигне до това заключение, екипът се позовава на данни от ежегодното здравно проучване на Центъра за контрол на заболяванията в САЩ. В анкетата фигурира въпрос за психическото здраве на респондентите. „Мислейки си за психическото си здраве, което включва стрес, депресия и проблеми с емоциите, колко дни през последните 30 дни то не беше добро“, гласи запитването. 

Изследователите от Академията са използвали отговорите на около 2 млн. души от 2002 до 2012 г. Тъй като анкетата включва данни за това къде живеят респондентите и кога са отговорили на въпросите, екипът успява да сравни резултатите с информацията за метеорологичните условия в този период. 

Така установяват, че прибавянето на 1 градус по Целзий към темпереатурата на всеки пет години е съпътстван с 2% увеличение на проблемите с психичното здраве в дадения регион. На традиционно горещи места, където средната месечна температура в миналото е била между 25 и 30 градуса, а сега се е повишила до над 30 градуса, са нараснали и проблемите с прихическото здраве с около 0.5%. 
Коментари: 0