Великобритания реже субсидиите за хибридни автомобили

От индустрията се обявиха срещу мярката

Великобритания реже субсидиите за хибридни автомобили

Снимка: Pixabay

Великобритания ще намали стимулите за купувачи на хибридни автомобили, тъй като се фокусира върху чисто електрическите модели. Срещу мярката обаче застана индустрията, тъй като производителите на автомобили вече са изправени пред спад в продажбите на втория по големина европейски автомобилен пазар.

Купувачите на превозни средства, които отделят по-малко от 50 грама/км CO2 и имат диапазон с нулеви емисии от най-малко 70 мили, ще получат с 22%  по-малка субсидия от сегашната до 3 500 паунда.

Онези, които закупуват автомобили, изпускащи до 75 грама/км CO2, но с по-нисък обхват на нулеви емисии, вече няма да имат право на такава помощ според плана, който ще влезе в сила следващия месец.

"С добавените хибридни модели като Mitsubishi Outlander, които стават популярни сред потребителите, правителството съсредоточава вниманието си върху модели с нулеви емисии като Nissan Leaf и BMW i3", се казва в изявление на правителството.

Продажбите на автомобили с алтернативно гориво, които включват различни видове екологосъобразни автомобили, са най-бързо растящата част от пазара, сочат данните на Сдружението на производителите и търговците на автомобили (SMMT).

Общият пазар обаче е спаднал със 7.5% досега тази година, засегнат от натиска върху дизеловото гориво и по-строгите тестове върху емисиите.

"Преждевременното премахване на безвъзмездните средства за закупуване може да има опустошително въздействие върху търсенето - без стимули от световна класа, амбициите на правителството за световна класа няма да бъдат постигнати", каза главният изпълнителен директор на SMMT Майк Хаус.
Коментари: 0