Учени ще отглеждат картофи при марсиански условия

Проектът цели да намери финансиране за бъдещи изследвания

Учени ще отглеждат картофи при марсиански условия
Екип от учени ще отглежда картофи при марсиански условия, стремейки се както да положи основите на извънземно растениевъдство, така и да спаси милиони животи на родната планета. Експериментът, ръководен от Международния център по картофите (CIP) и Националната космическа агенция на САЩ (NASA), е стъпка към изграждането на купол с контролирани условия на Марс, в който да се отглеждат растителни култури. Изследователите искат да докажат, че картофите могат да виреят и при най-неблагоприятни условия. 

На уебсайта на базирания в Перу Международен център по картофите се посочва, че целта на проекта е да се популяризира невероятната устойчивост на картофите и да се намери финансиране за бъдещи изследвания и за обработване на земята в региони по света, където недохранването и бедността се увеличват. 

"Какъв по-добър начин да научим повече за климатичните промени от това да отглеждаме растения на планета, която е загинала преди два милиарда години,” казва Джоел Ранк от CIP. "Хората трябва да разберат, че ако можем да отглеждаме картофи при екстремни условия като тези на Марс, бихме могли да спасим и живота на Земята", допълва той.

От години Международният център по картофите тества издържливостта на картофите на възможно най-необичайни места, пише Агенция "Фокус". Наред със способността си да виреят при трудни условия, те се отличават и с високата си хранителна стойност. Картофите са отличен източник на витамин С, желязо и цинк и съдържат важни микроелементи.

Учените ще пресъздадат условията на Марс в лаборатория, като използват идентична на марсианската почва от пустинята Пампас де ла Лоя в Перу. По-високите нива на въглероден двуокис ще се отразят положително на растенията, чиято реколта се очаква да е между два и четири пъти реколтата при нормални земни условия. Марсианската атмосфера се състои от приблизително 95 процента въглероден двуокис. 
Коментари: 0