Украйна предупреждава за риск при доставките на газ към ЕС

Причината са действията на \"Газпром\" и отказа за доставка на газ

Украйна предупреждава за риск при доставките на газ към ЕС
800 ~ 2 мин. четене

„Укртрансгаз” предупреди Европейския съюз, че са възможни проблеми с доставките на газ към континента, включително и България.

„Укртрансгаз”, като оператор на системата за транспортиране на газ, спешно информира Европейската комисия, че безотговорните действия „Газпром” в последните дни представляват значителен риск за осигуряване на непрекъснат транзит на газ както за европейските, така и за битовите потребители”, пише в официалното изявление на компанията. 

Вчера сутринта, руската страна не е представила вече предплатени обеми газ към Украйна, които „Нафтогаз” трябваше да купува в изпълнение на решението на арбитража в Стокхолм. „Подобни действия са създали съответната липса на ресурси в украинската газотранспортна система, което е наложило операторът да приложи спешно цялостно преразглеждане на оперативния режим на системата, за да гарантира възможността за доставка на необходимите допълнителни количества газ от страните от ЕС”, добави компанията.

Дефицитът на газ в Украйна дойде, след като руската „Газпром” отказа да изпълнява договора за доставка на руски газ в страната, а ситуацията се усложни и заради студеното време. „Нафтогаз” обаче вече започна да купува газ от европейски източници, за да запълни дефицита.

Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията коментира пред Economic, че Украйна няма сметка в този момент да спира транзита като през 2009 г., защото има нужда от репутацията си на надежден транзитьор към Европа. „Ако спре транзита, само ще засили мнението в Германия, че има нужда от „Северен поток” 2, което е пагубен сценарий за „Нафтогаз”.

От друга страна през последните дни "Газпром" отчита рекордни доставки на газ към чужбина, които минават през Украйна и няма сметка те да намаляват или да спират. От "Укртрансгаз" обаче обясняват, че не се поддържа необходимото ниво на налягане в главните газопроводи на входните точки в украинската газопреносна система.

Подкрепи Economic.bg