Украйна става част от ЕС до 10 години

В това е убеден премиерът на страната Владимир Гройсман

Украйна става част от ЕС до 10 години
3719 ~ 1 мин. четене

Украйна ще се присъедини към Европейския съюз през следващото десетилетие. Това заяви премиерът Владимир Гройсман. Той добави, че страната му все още вярва в Съюза, въпреки Brexit, предаде AFP.

Гройсман коментира пред германски медии, че Украйна вижда своето бъдеще, обвързано със запада, и приветства споразумението за асоцииране с ЕС като „движеща сила” зад реформите в Киев. „Убеден съм, че Украйна ще стане част от ЕС до 10 години. Ние вървим по европейския път, защото това за нас означава свобода, човешки права и силна икономика“, посочи той.

Гройсман посочи, че съжалявал за резултата от референдума във Великобритания. „Уважавам правото на една суверенна страна да вземе такова решение. Но все още смятам, че постиженията трябва да бъдат защитени”, коментира украинският премиер.

По думите му, по-близките отношения с ЕС били стимул за Украйна да се справи с разяждащи проблеми като корупцията.  

Историческото споразумение на ЕС за асоцииране в търговската и политическата сфера с Украйна беше в сърцето на кризата в страната, разразила се през 2014 г., след като бившият президент Виктор Янукович, който беше подкрепян от Москва, отхвърли споразумението.  

Подкрепи Economic.bg