Умен часовник следи състоянието на шофьора и камиона

Той е разработен съвместно от Scania и Apple

Умен часовник следи състоянието на шофьора и камиона

Шведският производител на тежкотоварна техника Scania пусна на пазара първа, лимитирана серия от 999 бройки смартуоча, които дават информация в реално време както за състоянието на шофьора, така и на камиона. Разработен съвместно с американския гигант Apple, този часовник от най-ново поколение, носещ името „Black Griffin“, е оборудван с функции, специално насочени към типа работа, която предполага дълги периоди от седене на едно място, комбинирани с краткотрайни, но много интензивни моменти на тежко физическо натоварване като товаренето или разтоварването на камион.

Освен че следи в реално време за пулса, кръвното налягане и други показатели, умният часовник предупреждава и шофьорът кога организмът е толкова уморен, че е време за почивка.

„Black Griffin“ е първата част от камиона, която един шофьор може да носи на китката си. Само с един поглед към часовника може да се получи информация за разхода на гориво, местоположението на машината или пък на цялата флотилия.

„За нас в основата на всички иновации и услуги, които разработваме, винаги е стоял шофьорът. Затова, освен всички подобрения в сигурността на камионите, ефективността им и грижата към природата, сега правим поредна стъпка напред. Вярваме, че този часовник не само ще е полезен, но и абсолютно необходим за всички шофьор, оказвайки им нужната помощ в изпълненото им с трудности и предизвикателства работно ежедневие. Вярваме, че в скоро време, след изчерпване на лимитираната серия, ще пуснем линия и за масова употреба“, заяви Йонас Сванхолм, Мениджър „Дигитален бизнес“ в Scania.

„Black Griffin“ е в състояние да изчислява активността на шофьора и да го предупреждава кога е време да спре да шофира и колко време почивка ще му е нужна, за да се възстанови или да се раздвижи.

Най-голямата новост е сензорът за внезапно падане на земята, който може да познае кога с човек се е случил неочакван инцидент. Много често шофьорите товарят и разтоварват сами, на тъмно и на по-пусти места. Ако случайно се получи инцидент, смартуочът сам задейства опцията да подаде сигнал в местоработата на пострадалия, за да може да му се окаже незабавна помощ.

Металната каишка на лимитираната серия от новия смартуоч е произведена от разтопен двигател LB 140 V8.

Коментари: 0