Великобритания реже студентските визи

Властите налагат допълнителни ограничения за чуждестранните студенти

Великобритания реже студентските визи

Британското правителство подготвя нови ограничения срещу имиграцията, заради съмнения, че местните университети са се превърнали в лесен път за желаещите да работят във Великобритания.

Премиерът Тереза Мей подкрепи разговори за ограничаване на студентските визи, така че само най-ярките и добре подготвени кадри да бъдат приети в реномираните британски университети.

Като министър на вътрешните работи Мей предприе мерки за закриване на „фалшивите“ колежи и ограничаване на визите за студенти, които пристигат, за да изучават някои допълнителни образователни курсове.

Екипът на настоящия премиер смята, че допълнителните ограничения за чуждестранните студенти могат значително да помогнат за намаляване на нетната миграция.

Вътрешното и образователното министерство ще проучат какво може да се направи, за да се затегне визовият режим за студенти.

Предвижда се спиране на хора, които отиват във Великобритания, за да завършат т.нар. „Мики Маус“ курсове в нискоразредни институции, ограничения за университети, които предлагат свои курсове като възможност за студентите да работят в Обединеното кралство, както и всички по-нататъшни стъпки, за да е сигурно, че чуждестранните студенти ще се върнат у дома, след като приключат образованието си.

Вътрешното министерство е изчислило, че 1 на всеки 5 чуждестранни студенти надхвърля разрешения период за престой и продължава да живее във Великобритания дълго след завършване на образованието си.

Планът, който все още е на ранен етап, се появи след скандал, свързан с поддържане на ангажимента на правителството за намаляване на нетната миграция до под 100 хил. души.

Външният министър Борис Джонсън и вътрешният Амбър Руд изглежда се отръпнаха от тази цел, но премиерът Мей се намеси и потвърди, че кабинетът  ще я постигне.

Като вътрешен министър в правителството на Дейвид Камерън Тереза Мей редовно влизаше в сблъсъци с колегите си заради опитите си да ограничи миграцията, припомня в. The Telegraph.

Действията й срещнаха категорични противници в лицето на вече бившия финансов министър Джордж Озбърн и високопоставени служители в Министерството на икономиката и иновациите, гледащи на чуждестранните студенти като нещо добро за икономиката и университетите, които ги облагаха с по-високи семестриални такси.

Двете министерства се опитваха да олекотят правилата за издаване на студентски визи чрез премахване на студентите от официалната имиграционна статистика.  

Британското финансово ведомство изчисли, че допълнителни 55 хил. чуждестранни студенти ежегодно ще пристигат в страната, като общият брой на тези имигранти от страни извън ЕС ще достигне 320 хил. до 2020 г. Това ще донесе на икономиката още 1 млрд. паунда.  

С идването си на власт Мей уволни Озбърн и разтури икономическото ведомство. Университетите бързо бяха прехвърлени към Министерството на образованието, ръководено от новия министър Джъстин Грийнинг, която е сред най-верните съюзници на премиера.

Най-влиятелният съветник на Мей Ник Тимъти също призова за допълнителни действия за затягане на режима със студентските визи. Той предупреди, че „щедростта на нашите правила за издаване на студентски визи“ прави набелязаната цел за нетната миграция „почти невъзможна за постигане“.

Вече в ролята си на началник на кабинета на премиера, Тимъти смята, че в оценките за икономическото влияние на чуждестранните студенти не трябва да се пренебрегва създаденото напрежение в намирането на жилища и публичните услуги.

Нетната миграция – разликата между напускащите Обединеното кралство и пристигащите в него – сред студентите извън Европа е 93 хил. души. Общата нетна миграция е близка до миналогодишния рекорд от 335 хил. души. Докато Великобритания е член на ЕС, студентите от останалите държави членки не се нуждаят от визи.

Коментари: 0