Unilever се отказва от Нидерландия и вече ще е само британска

Компанията ще има централа само на Острова

Unilever се отказва от Нидерландия и вече ще е само британска
1652 ~ 1 мин. четене
Unilever смята да сложи край на своята англо-холандска правна структура, като създаде единна холдингова компания със седалище във Великобритания. Съобщението от компанията идва днес, близо две години, след като акционерите отхвърлиха по-ранен план за преместване на седалището в Нидерландия, пише Ройтерс.

Производителят на сапуни Dove и майонеза Hellmann’s заяви, че преместването на централата и премахването на сегашната структура със седалище в две държави, наложена от 1930 г., цели да даде повече гъвкавост за сливания и придобивания и да намали сложността.

Този ход обаче е точно противоположен на предложения през 2018 г. за оставане в Нидерландия, който в крайна сметка пропадна след отпор на акционери от Обединеното кралство.

Новият план, който изисква одобрение на 50% от акционерите срещу 75% преди, е "най-добрият тактически вариант", заяви датският председател на Unilever Нилс Андерсен пред репортери. Той е резултат от 18-месечен преглед и отчасти е ускорен от решение за прекратяване на бизнеса с чай, каза Unilever и добави, че това ще бъде по-трудно при съществуващата му структура.

Въпреки това, Unilever предупреди, че решението за чая все още не е окончателно.

Unilever, която ще продължи да се търгува на фондовите борси в Амстердам и Лондон, също заяви, че няма да промени своите британски или холандски операции, локации, дейности или персонал.

Този ход бе приветстван от британския министър за бизнеса Алок Шарма, който заяви, че представлява „вот на доверие“ за страната, която тази година напусна Европейския съюз.

И макар Unilever да обеща да увеличи инвестициите в Нидерландия и да остави там централата на подразделението си за храни, страната изрази разочарование от решението.
Подкрепи Economic.bg