Уолстрийт се надява Джо Байдън да спечели изборите

При необходимост екипите на републиканците и демократите са готови да оспорят изборните резултатите

Уолстрийт се надява Джо Байдън да спечели изборите

Снимка: Pixabay

1840 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Уолстрийт и финансовата индустрия в САЩ са силно разтревожени от крайния резултат от президентските избори, който все още не е ясен. Именно това очакване на развръзката държи американския пазара на тръни, пише Reuters.

Президентски избори в САЩ

На какво се надява бизнеса в Америка?

Докато републиканският президент Доналд Тръмп предостави на финансовата индустрия огромни данъчни и регулаторни облекчения, първият му мандат също така бе белязан и с нестабилност и непредсказуемост, особено в международната търговия.

Освен това отговорът на правителството срещу пандемията от коронавирус беше несигурен и подложен на остра критика. В този период икономиката на САЩ се срина, пазарите се развихриха, а безработицата скочи, тъй като градовете и щатите предприеха различни подходи, за да спрат разпространението на вируса.

Заради всичко това Уолстрийт се наклони наляво по време на тези избори и демократът Джо Байдън изпревари Тръмп при набирането на средства от финансовата индустрия. Въпреки че много бизнес ръководители заявиха, че не подкрепят всички политики на Байдън, те вярват, че той ще бъде по-предсказуем и по-добър за страната.

„Това е глас за душата на нашата нация. Кои сме всъщност? Кои се стремим да бъдем?”, казва Майк Новограц, главен изпълнителен директор на базираната в Ню Йорк Galaxy Digital и основен донор на средства за Демократичната партия.

И понеже анализаторите очакваха рекордна избирателна активност, особено чрез бюлетини по пощата, това означава, че крайният резултат ще се забави. А междувременно екипите на Тръмп и на Байдън заявиха, че са готови да оспорят резултата, ако не е в тяхна полза. А инвеститорите и мениджърите на фондове заявиха, че ще е дълга нощ в очакване.

Антъни Скарамучи, изпълнителен директор на хедж фонд, който прекара 11 дни като комуникационен директор на Тръмп през 2017 г., заяви, че се надява Байдън да спечели.

Да, той може да спечели и това ще бъде много добре за акциите, коментира Антъни.

Индексът S&P 500 е нараснал с 48.8% по време на управлението на Тръмп, което той често цитира като мярка за голям успех.

През управлението си в политическо отношение администрацията на Тръмп се фокусира върху това да намали данъците, към дерегулации и преосмислянето на позициите на САЩ по отношение на глобалните търговски споразумения, с цел да стимулира вътрешното производство.

Въпреки това Тръмп не е еднозначно обичан от финансовата индустрия. Той нападна редица корпоративни лидери, включително изпълнителния директор на JPMorgan Chase & Co Джейми Димън. А много бизнесмени от Уолстрийт се дистанцираха от президента, когато беше замесен в скандалите с расовата дискриминация и пандемичните действия.

От друга страна  Байдън призовава за по-високи корпоративни данъци, по-строга регулация и по-малко битки с търговските партньори. Бившият вицепрезидент се представи като човек, който ще обедини страната и се присъедини към прогресивните, яростно критикуващи Тръмп от Уолстрийт.

И все пак някои млади ръководители на републиканските финанси заявиха, че очакват да отпразнуват бързата победа на Тръмп.

Подкрепи Economic.bg