9-те щата, от които зависи изхода от президентските избори в САЩ

Преброяването на гласовете все още продължава

9-те щата, от които зависи изхода от президентските избори в САЩ

Снимка: Unsplash

1608 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Гласуването в САЩ приключи, но не и преброяването на гласовете. Остават още 9 щата, в които не са излъчили победител.

Президентски избори в САЩ

Към момента Джо Байдън има между 224 и 238 електорални гласа, а президентът Доналд Тръмп - 213. За да бъдат спечелени президентските избори са необходими поне 270 гласа.

А ето и 9-те щата където все още преброяването продължава. Това са Аляска, Аризона, Джорджия, Мичиган, Мейн, Невада, Северна Каролина, Пенсилвания и Уисконсин.

В Невада големият въпрос в момента е вътрешното разпределение на гласовете. Многолюдният окръг Кларк, където се намира Лас Вегас, понастоящем държи повече от три четвърти от гласовете. В момента обаче е неизвестно къде отиват останалите гласове, които трябва да бъдат преброени.

Към момента Джо Байдън има предимство в окръг Уошо. Междувременно Тръмп поема голяма преднина в селските окръзи на щата.

В Пенсилвания преброяването на гласовете все още не е започнало в някои райони. За разлика от повечето щати, законът на Пенсилвания не позволява на длъжностните лица да започнат да обработват ранните бюлетини до 7 часа сутринта след деня на изборите.

В същото време Филаделфия и други райони започнаха работа по гласовете от пощата в 07.00 ч сутринта вчера. Колебаещите се окръзи като Ери и Къмбърленд чакаха да затворят избирателните секции и тогава да започнат преброяването.

Борбата за Мичиган се свежда до окръг Уейн, където се намира Детройт, коментира Фил Матингли от CNN. Окръгът е най-големият в щата и държи около 18% от избирателите.

„Това показва ефекта на големите градски центрове, които са крепости на Демократическата партия, където има много гласове“, каза Матингли.

Той добавя, че голяма част от гласовете са изпратени по пощата и точно това е знак, че те са в подкрепа на Байдън, понеже демократите прилагат този метод на гласуване.

Държавният секретар на Мичиган Джоселин Бенсън заявява, че остават  стотици хиляди бюлетини да бъдат преброени.

„Гласовете все още се броят. Две трети от нашите избиратели гласуваха по пощата. Знаете ли, аз наистина призовавам всеки кандидат, както и огромното мнозинство, да уважават процеса. Да зачетат сигурността на нашия процес и да се присъединят към гаранцията, която даваме, че всеки глас ще бъде отчетен“, казва Бенсън.

Към момента Байдън е по-напред в щата Уисконсин. Преброяването на гласовете все още е в ход, но Тръмп е назад с 21 000 гласа. Остават да бъдат оповестени резултатите в още два района.

Преди да са обявени финалните резултати президентът Доналд Тръмп реши да се похвали с победа, което според бившия губернатор на Ню Джърси и най-добрият съюзник на Тръмп Крис Кристи той е подкопал доверието към себе си, когато е обявил преждевременната победа. Той добавя, че според опита му като бивш главен адвокат на САЩ, Тръмп е взел „лошо стратегическо и политическо решение“.

Подкрепи Economic.bg