Уорън Бъфет намекна, че си е намерил наследник

Той ще бъде избран сред настоящите служители на компанията му

Уорън Бъфет намекна, че си е намерил наследник
284 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

В писмото си до акционерите, с което отбелязва 50-тата годишнина начело на Berkshire Hathaway, милиардерът инвеститор Уорън Бъфет намекна, че си е намерил заместник.

84-годишният Бъфет, който според списание Forbes е третият най-богат човек в света с лично състояние оценявано на 72.3 млрд. долара, заявява, че неговият заместник на поста главен изпълнителен директор ще бъде “относително млад” и ще бъде избран сред настоящите служители на компанията.

“Нашите директори смятат, че бъдещият ни главен изпълнителен директор трябва да бъдат избран сред кандидати от компанията, които бордът на директор на Berkshire познава добре,” отбелязва Бъфет.  “Нашите директори също така вярват, че следващият главен изпълнителен директор трябва да бъде относително млад, така че той или тя да заема дълго време тази позиция.”

“И бордът на директорите и аз смятаме, че сме намерили подходящия човек да ме наследи като главен изпълнителен директор – приемник, който може да поеме работата в деня след като умра или се откажа от поста. В определени важни аспекти на работата, този човек ще се справя по-добре от мен.”, заяви милиардедът. 

Самоличността на човека, който ще наследи Уорън Бъфет е обект на спекулации от години. Милиардерът, наричан още „Оракулът от Омаха”, обаче твърди, че няма намерение да се отказва от ръководството на компанията в скоро време. “Наистина чувствам, че сякаш танцувам всеки ден на път за работа”, споделя той.

Американският милиардер споделя, че е предложил неговият син Хауърд да го наследи като неизпълнителен председател като предпазна мярка срещу евентуален провал при назначаването на главен изпълнителен директор. “Единствената причина за това е да направя смяната по-лесна, ако грешният главен изпълнителен директор бъде назначен някога и се появи необходимост председателят да се намеси твърдо,” пише Бъфет.

В писмото си милиардерът очертава поредната успешна година за неговата група от компании. Акциите на Berkshire Hathaway поскъпват с 27% в сравнение с ръста на индекса S&P 500, който е 13.7%. За последния половин век контрастът е още по-голям. Един долар, инвестиран в Berkshire през 1964 г. днес би бил 1.826 млн. долара, докато същият долар, инвестиран в S&P 500 би донесъл под 11 200 долара.

Коментари: 0