Управляващите приеха на първо четене бюджета с по-малко от 121 гласа

Кворумът и днес беше на ръба, а за да го съберат, ГЕРБ и "Патриотите" действаха на ръба на закона

Управляващите приеха на първо четене бюджета с по-малко от 121 гласа

Снимка: Красимир Свраоков

332 ~ 1 мин. четене

Управляващото мнозинство си прие на първо четене Законопроекта за държавния бюджет за 2021 г. само с 98 гласа „за“. По-рано днес вносителите успяха да съберат едва 75 гласа за бюджета на Здравната каса  и 95 за Общественото осигуряване.

Бюджет 2021

Смият кворум беше на ръба, тъй като при поименната проверка при започването на заседанието днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева вписа като присъстващи депутати, които бяха напуснали залата. След това стана скандал, а БСП и ДПС обявиха, че другата седмица няма да влизат в залата.

Днес управляващите си приеха и нови правила, с които разрешават на депутатите, поставени под карантина, да се регистрират виртуално. Така ще се реши проблемът с кворума и ще е избегнат критични моменти като вчера и днес, когато заради бойкота на БСП и ДПС липсва кворум.

С новите правила при проверка на кворума народните представители се регистрират чрез визуализиране на специален екран в пленарната зала. След проверка от секретарите на Народното събрание дали визуализираните представители са включени в списъка, председателят ги обявява, с което те се смятат за присъстващи на заседанието. Председателят открива заседанието, когато броят на регистрираните народни представители чрез компютъризираната система за гласуване, заедно с регистрираните чрез визуализиране, е повече от половината народни представители. Тези, които не желаят да участват в проверка на кворума, напуска платформата.

Подкрепи Economic.bg