Увеличава се делът на жени собственици на фирми

Жените са двигателят на икономическата активност, заяви Божидар Лукарски

Увеличава се делът на жени собственици на фирми

Снимка: Стоян Йотов

224 ~ 1 мин. четене
Автор: Лора Горовска

"Нашите нежни половинки са двигателят на икономическата активност. Това заяви министър Божидар Лукарски по време на икономическия форум "Предизвикателствата пред българската икономика", предаде репортер на Economic.bg. 

Министърът обясни, че се увеличава делът на жени собственици на фирми. Той е на средното европейско ниво, което е 30%. Лукарски подчерта, че сред целите на министерството е повишаването на този процент.

"Подкрепа на жените предприемачи в Министерство на икономиката се осъществява чрез мерките в плана за действие "Предприемачество 2020 България".

Според министъра на икономиката е необходимо изработването на стратегия за насърчаване на жените предприемачи, в която трябва да се въведат обучения, наставничество, да се даде глас на проблемите им и да се съдейства за разрешаването им.

"Мнозина смятат, че светът на бизнеса все още принадлежи само на мъжете, но съм убеден, че без предприемчивия и иновативен дух на жените, светът на икономиката щеше да бъде много по-скучен", каза още Лукарски.

По повод искането на КРИБ за реформи в икономиката, той заяви, че правителството винаги е заставало на страната на бизнеса и е в добър диалог с него.

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско промишлена палата заяви, че българската икономика трябва да следва 4 приоритета: облекчаване на регулативните режими, законово прилагане на общата презумция за мълчаливо съгласие (ако има нормативни срокове, при липса на отговор от администрацията, да се счита, че той е "да"), електронно правителство и определяне на всички административни такси на разходопокривен принцип.

По думите му администрацията не трябва да бъде спирачка за предприемачеството.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg