Уволниха шефа на АПИ заради инцидента в „Ечемишка“

Дончо Атанасов пое управлението на АПИ през ноември, когато Лазар Лазаров напусна

Уволниха шефа на АПИ заради инцидента в „Ечемишка“
3995 ~ 1 мин. четене

Служебният премиер Огнян Герджиков уволни шефа на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Дончо Атанасов заради инцидента в тунел "Ечемишка". В неделя част от осветителната мрежа се откачи от тавана и уби една жена. Герджиков е категоричен, че трябва да се санкционира престъпната небрежност.

Тунел Ечемишка

Атанасов пое управлението на АПИ през ноември, когато дългогодишният й председател Лазар Лазаров напусна поста - малко след загубата на ГЕРБ на президентските избори. Преди това инж. Дончо Атанасов беше член на УСП на АПИ. През септември 2016 г. експертите на пътната агенция са обследвали злополучния тунел и тогава не са установили големи проблеми при тръбата, която не е ремонтирана от постояването си през 1985 г.

Сред освободените от длъжност е и директорът на "Автомагистрали" ЕАД Парашкев Кръстев. Премиерът настоява да бъдат освободени още директорът на областното пътно управление в София и началникът на районна пътна служба "Хемус".

Директорът на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" към АПИ инж. Георги Златев е подал оставка сам.

По разпореждане на служебния министър-председател предстои да се извърши пълен преглед на всички съоръжения по автомагистралите.

Очаква се в понеделник автомагистрала "Хемус" да бъде отворена, съобщи още Огнян Герджиков, цитиран от bTV.

Служебният регионален министър Спас Златев предлага Пирин Пенчев за нов председател на Пътната агенция, а Валентин Николов - за изпълнителен директор на "Автомагистрали ЕАД".

Подкрепи Economic.bg