Фийон призова избирателите за подкрепа въпреки скандала

Републиканците все още го поддържат, той се бори да си върне доверието на французите

Фийон призова избирателите за подкрепа въпреки скандала

Кандидатът на френската десница Франсоа Фийон призова избирателите да го подкрепят на предстоящите избори, след като изгуби ролята си на основен фаворит за президент след скандала с фалшивите назначения на членове на семейството му, съобщава Reuters.

Скандалът с фалшивите назначения принуди Фийон да се извини публично, а рейтингът и популярността му се сринаха. Според социологическите проучвания новият фаворит за президентския пост е независимият кандидат Еманюел Макрон. Допитватнията предсказват сигурен балотаж и победа на Макрон срещу Марин Льо Пен.

„Реших да не се поддавам на сплашване. Избрах да застана пред французите и да се изправя пред тяхната преценка“, заяви Фийон пред регионалното издание Ouest-France, който е най-добре продаваният вестник втв Франция и се радва на широка аудитория в западната част на страната.

В стремеж да се върне в настъпление и да покаже, че има подкрепата на влиятелни фигури в партията си, кандидатът на десницата посети региона Шампан, където водещ фактор е местният депутат Франсоа Бароан, спряган за възможен „план Б“ за десницата в президентската надпревара.

Там обаче Фийон никак не бе посрещнат радушно, като тълпата го освиркваше, наричайки го „крадец“ и „мошеник“.

Високопоставените фигури в средите на републиканците е малко вероятно да се откажат от Фийон, тъй като липсва друг конкретен кандидат, а времето за организиране на нови първични избори е изтекло.

„Те бяха близо до партиен преврат, но обстоятелствата ги притиснаха“, заяви добре информиран източник, пожелал анонимност.

Шоуто на Фийон за единодействие с Бароан не успя да отвлече медийното внимание от 62-годишният бивш премиер, който стана жертва на журналистическо разследване, доказващо, че жена му Пенелоп е получавала публични средства за работа, която вероятно не е извършвала. По подобна схема десният политик е плащал и на децата си. Фийон заяви, че жена му не е работила за него.   

Според френски медии между 2012 и 2014 г. на Фийон са били платени 200 хил. евро от застрахователната компания AXA за консултантски услуги. Има и спекулации, че бившият ръководител на AXA Анри де Кастри може да стане министър на финансите. 

Коментари: 0