Фийон призова избирателите за подкрепа въпреки скандала

Републиканците все още го поддържат, той се бори да си върне доверието на французите

Фийон призова избирателите за подкрепа въпреки скандала
200 ~ 2 мин. четене

Кандидатът на френската десница Франсоа Фийон призова избирателите да го подкрепят на предстоящите избори, след като изгуби ролята си на основен фаворит за президент след скандала с фалшивите назначения на членове на семейството му, съобщава Reuters.

Скандалът с фалшивите назначения принуди Фийон да се извини публично, а рейтингът и популярността му се сринаха. Според социологическите проучвания новият фаворит за президентския пост е независимият кандидат Еманюел Макрон. Допитватнията предсказват сигурен балотаж и победа на Макрон срещу Марин Льо Пен.

„Реших да не се поддавам на сплашване. Избрах да застана пред французите и да се изправя пред тяхната преценка“, заяви Фийон пред регионалното издание Ouest-France, който е най-добре продаваният вестник втв Франция и се радва на широка аудитория в западната част на страната.

В стремеж да се върне в настъпление и да покаже, че има подкрепата на влиятелни фигури в партията си, кандидатът на десницата посети региона Шампан, където водещ фактор е местният депутат Франсоа Бароан, спряган за възможен „план Б“ за десницата в президентската надпревара.

Там обаче Фийон никак не бе посрещнат радушно, като тълпата го освиркваше, наричайки го „крадец“ и „мошеник“.

Високопоставените фигури в средите на републиканците е малко вероятно да се откажат от Фийон, тъй като липсва друг конкретен кандидат, а времето за организиране на нови първични избори е изтекло.

„Те бяха близо до партиен преврат, но обстоятелствата ги притиснаха“, заяви добре информиран източник, пожелал анонимност.

Шоуто на Фийон за единодействие с Бароан не успя да отвлече медийното внимание от 62-годишният бивш премиер, който стана жертва на журналистическо разследване, доказващо, че жена му Пенелоп е получавала публични средства за работа, която вероятно не е извършвала. По подобна схема десният политик е плащал и на децата си. Фийон заяви, че жена му не е работила за него.   

Според френски медии между 2012 и 2014 г. на Фийон са били платени 200 хил. евро от застрахователната компания AXA за консултантски услуги. Има и спекулации, че бившият ръководител на AXA Анри де Кастри може да стане министър на финансите. 

Подкрепи Economic.bg