„В България пътищата се проектират още по съветски норми, от преди 30 години\"

Тол таксите и електронните винетки ще генерират приходи от 1 млрд. лв., смята министър Нанков

„В България пътищата се проектират още по съветски норми, от преди 30 години\
2747 ~ 1 мин. четене

„В България за съжаление по настоящем пътища се проектират още по съветски норми, от преди 30 години”

Това каза регионалният министър Николай Нанков след извънредното заседание в Министерски съвет, свикано от премиера.

По думите му са се поели конкретни ангажименти и срокове Наредбата за проектиране на пътища, респективно тази за проектиране на улица в урбанизираната територия в градовете и населените места, в следващите три месеца да бъдат изготвени и подложени на обществено обсъждане.

„По наши данни, още първата година след въвеждането на тол такси и електронни винетки ще имаме възможност да генерираме приходи от почти 1 млрд. лв. Толкова са и нуждите на сектора, за да има качествена и безопасна инфраструктура“, коментира Нанков и допълни, че това няма да се отрази на българските граждани, тъй като в новия модел цените на електронните винетки ще запазят сегашните си стойности. „Моделът е справедлив от гледна точка на двата компонента, които сме заложили – теглото и изминатите километри на моторното превозно средство“, допълни регионалният министър.

За да се осигури адекватната поддръжка на републиканските пътища, системите за ограничаване на сигурността, мантинели и знаци се е стигнало до общо мнение, че колкото по-бързо се въведе интегрираната смесена система за тол такси и електронни винетки за леките автомобили, толкова по-бързо ще се разполага с необходимия ресурс за ефективното и качествено поддържане на републиканската пътна мрежа, обяви Нанков.

Подкрепи Economic.bg