В ЕП не харесаха кризисния евробюджет и заплашват да го отхвърлят

Фон дер Лайен ги призова да „преглътнат горчивото хапче“

В ЕП не харесаха кризисния евробюджет и заплашват да го отхвърлят

Снимка: БТА

Най-големите партии в Европейския парламент заплашиха да отхвърлят кризисния бюджет на ЕС, който евролидерите договориха изключително трудно след пет дни на тежки дебати. Депутатите настояват за увеличаване на някои разходи, като тези за образование и наука, които бяха орязани, както и за по-силен механизъм за върховенство на закона.  

Любопитното е, че срещу съкращаването на тези разходи се обединиха депутати от различни фракции – както от десния и левия център, така и либерали, и зелени, като те подписаха резолюция, според която „не приемат“ условията на проектобюджета на блока в размер на 1.07 трлн. евро. 

Европейският парламент има обвързващ вот по отношение на бюджета на ЕС и ще започне преговори с държавите членки за финализиране на условията на плана за разходите това лято. След това членовете на ЕП ще трябва да гласуват за одобряване на дългосрочната финансова рамка, известна като многогодишна финансова рамка (МФР), която предстои да влезе в сила от 2021 г. 

Част от настоящия бюджет на ЕС е спасителният пакет от 750 млрд. евро, който ще бъде разпределен под формата на грантове и заеми, за да се преодолее кризата около Covid-19. 

Изказвайки се на парламентарен дебат в четвъртък, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен призова парламента да „преглътне горчивото хапче“. „Имаме шанс да направим нещо историческо за Европа“, каза тя, цитирана от Financial Times. 

Германският евродепутат Манфред Вебер от Европейската народна партия, заяви, че неговата група „все още не е готова да погълне горчивото хапче, особено в МФР“. 

„Липсва амбиция и не изпълнява нашите приоритети“, коментира той, чийто критики са свързани с намаляване на разходите за здравеопазване, наука, изследвания и гранична защита в последния пакет.

Коментари: 0