В края на месеца може да има нова вълна съкращения на персонал в заведенията

Ресторантьорите искат отпадане на критерия за липса на задължения към бюджета от мярката „60/40“

В края на месеца може да има нова вълна съкращения на персонал в заведенията
5808 ~ 2 мин. четене

По-малко от 10% от фирмите в сектора на ресторантьорството и хотелиерството са се възползвали от държавната мярка „60/40“, която цели да запази заетостта у нас вследствие на мерките, предприети за борба с Covid-19. Бизнесът, който е успял да отговори на заложените критерии обаче е кандидатствал само за част от персонала си, тъй като останалата е пусната в неплатен отпуск до 26 април. След тази дата пък е много вероятно да има нова втора вълна от съкращения в сектора. Това заяви Ричард Алибегов, председател на българската асоциация на заведенията.

Според него схемата „60/40“ би била полезна за сектора след месец юни, когато действително обектите заработят. В момента обаче в постановлението за нея фигурира критерий, на който около 85% от фирмите в сектора не могат да отговорят - липсата на всякакви задължения към бюджета.

„Малкият и среден бизнес оперират ден за ден, месец за месец, декларирането и плащането на задължения на по-късен етап не е престъпление, това не означава, че се укриват доходи, а че се плащат малко по-късно. Всеки в малкия и среден бизнес влачи някакво задължение със себе си. При затварянето на обектите на 13 май всички разплащателни планове се провалиха. Ако това условие в мярката „60/40“ се премахне, тя би имала по-голям отзвук и в нашата сфера“, коментира Алибегов.

Той допълни, че асоциацията е написала поредица от писма към няколко министерства и чакат да бъдат поканени на среща с правителството. Алибегов заяви, че иска да бъде създадена пътна карта, която да обясни как да заработи отново браншът, който „обхваща доста голяма процент от малкия и среден бизнес в страната“.

Асоциацията отново прогнозира около 50% фалити в сектора до края на годината, като за момента факт са около 15%. Ако извънредното положение продължи по-дълго, този процент ще продължи да расте. Според Алибегов въведените мерки ще бъдат удължени и след 13 май. Той допълни, че по негово мнение секторът ще се възстановява поне шест месеца.

Подкрепи Economic.bg