В Русия горят книги, „чужди на руската идеология“

Конфискувани са над 500 тома от местните ВУЗ-ове и библиотеки

В Русия горят книги, „чужди на руската идеология“
520 ~ 1 мин. четене

Властите в северния руски град Воркута са изгорили над 50 книги и са иззели от библиотеки в местните вузове над 500 тома от други заглавия с мотива, че те са „чужди на руската идеология“, предаде AP.

Книгите, повечето, от които са учебници, са издадени с пари на фондацията на Сорос, която беше обявена за „нежелан чуждестранен агент“ през ноември 2014 г. и беше принудена да прекрати дейността си в Русия.

Във Воркутинския политехнически колеж са иззети 14 екземпляра от 6 книги, а около 400 екземпляра са иззети от библиотеките на Ухтинския държавен технически университет, също в република Коми.

Според завеждащата библиотеката на колежа една от книгите, със заглавие „Мироглед“, била „леко религиозна“ и не била търсена от студентите.

„Изваждат се картоните на книгите от каталога, съставя се протокол, книгите се изнасят в кашони на двора зад колежа и се изгарят. Вършили сме тази процедура нееднократно, когато бракуваме остарели фондове. Една и съща технология се прилага във всички библиотеки“, каза тя, цитирана от руски медии. 

В писмо с вчерашна дата на образователния министър на руската република Коми (където се намира Воркута) се казва, че книгите са унищожени по нареждане на пълномощника на руския президент в Северозападния федерален окръг Владимир Булавин.

Подкрепи Economic.bg