Вайдман изненадващо напуска Бундесбанк

Германският гуверньор отново предупреждава за опасността от високата инфлация – в разрез с официалната позиция на ЕЦБ

Вайдман изненадващо напуска Бундесбанк

Снимка: БТА

628 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Президентът на Германската централна банка Йенс Вайдман ще напусне предсрочно. От Бундесбанк съобщиха официално, че оттеглянето му е по „лични причини“, но Reuters напомня за твърдата му позиция, отличаваща се от официалната на ЕЦБ, по отношение на политиката за печатане на пари и инфлационните действия.

Той ще напусне Управителния съвет на централната банка на 31 декември, след като я управлява повече от десет години в едни от най-бурните времена за еврозоната. С оттеглянето от Бундесбанк, той ще трябва да освободи мястото си и в Управителния съвет на ЕЦБ.

В прощалното си писмо Вайдман отново предупреждава за инфлационните рискове.

Стигнах до заключението, че повече от 10 години е добър период от време за прелистване на нова страница – както за Бундесбанката, така и за мен лично“, заяви Вайдман.

Той беше сред шепата политици, които се противопоставиха на обещанието на ЕЦБ през юли да поддържа лихвените проценти на рекордно ниски нива, докато инфлацията вече беше стабилно над 2%. Тогава той предупреди, че не трябва да се изпуска от поглед риска, че цените могат да се повишат твърде бързо.

Ще бъде от решаващо значение да не гледаме едностранно на дефлационните рискове, но и да не изпускаме от поглед и бъдещите инфлационни опасности“, каза той в изявлението си от днес.

От десетилетие ЕЦБ се оплаква от бавния ръст на цените, докато през последните месеци инфлацията рязко се повиши и достигна 3.4% през септември.

Вайдман оглавява Бундесбанк от май 2011 г., като пое управлението, докато бушуваше дълговата криза в еврозоната.

Подкрепи Economic.bg