Ваксинираните британци ще могат да пътуват без карантина до Германия

Премиерът Борис Джонсън заяви, че ще разшири обхвата на държавите, до които може да се пътува

Ваксинираните британци ще могат да пътуват без карантина до Германия

Снимка: БТА

1516 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Германският канцлер Антгела Меркел заяви, че напълно ваксинираните ще могат да пътуват в най-скоро време от Обединеното кралство до Германия без да се самоиозилират при пристигане. Това стана ясно след среща с британския премиер Борис Джонсън, предава Reuters.

Вчера Ангела Меркел пристигна на кратко посещение във Великобритания, което се очаква да бъде последното й пътуване като канцлер към Обединеното кралство, на което бяха обсъдени ограниченията за пътуване заради COVID-19, разпространението на Delta варианта и бъдещите отношения между двете страни след Брекзит.

„Предполагам, че в обозримо бъдеще тези, които са били ваксинирани с по две дози с ваксина срещу коронавирус, ще могат да пътуват отново и без да се налага да остават под карантина“, каза Меркел на съвместна пресконференция в провинцията на Джонсън Чекърс.

Премиерът заяви, че британските граждани ще могат съвсем скоро да пътуват към все по-повече дестинации, тъй като ваксинационната кампания в страната върви с добри темпове. Междувременно обаче докато Великобритания се надява да облекчи своите карантинни изисквания за напълно ваксинирани пристигащи, някои европейски държави, включително Германия, въвеждат 14 дневен карантинен период за британските пристигащи, независимо от статуса на ваксинация.

Меркел заяви, че страната й постоянно преразглежда ограниченията за пътувания и е готова във всеки един момент да ги актуализира, но и че в момента е много загрижена от индийския вариант на коронавируса, който много бързо се разпространява в Германия.

Меркел и Джонсън обсъдиха също така и търговски въпроси и отношенията след Брекзит.

По отношение на Брекзит Джонсън подчерта, че все още има проблеми, които трябва да бъдат решени при изпълнението на споразумението за излизане от ЕС, подписано през 2020 г. - по-специално разделите, които са свързани със Северна Ирландия, но и двете страни изразиха оптимизъм, че те могат да бъдат преодолени.

„Аз лично вярвам, че в рамките на този протокол за Северна Ирландия  можем да намерим прагматични решения“, каза Меркел. Джонсън пък заяви, че това може да бъде решено с „добра воля и търпение“.

Подкрепи Economic.bg