Вълна от протести срещу спирането на влакове (обновена)

Част от прекратените линии ще бъдат възстановени, увери Ивайло Московски

Вълна от протести срещу спирането на влакове (обновена)
Няколко протеста се проведоха днес срещу решението на БДЖ да спре 38 влака в страната, въпреки че вчера стана ясно, че повече спрени линии няма да има и част от прекратените ще бъдат възстановени.

Над 200 протестиращи в Карлово спряха тази сутрин бързия влак Бургас-София-Бургас, предаде БНР. Карлово е сред най-пострадалите райони от намаляването на влаковете в страната. Спрени са общо 9 пътнически влака от и до София, Златица, Сливен и Тулово, които минаваха през града. Така на практика много селища в общината остават без железопътен транспорт. Пред закриване е и Локомотивното депо в града.

Осем от спрените влакове, които минават през  Карлово, ще бъдат възстановени, заяви министърът на транспорта Ивайло Московски. Той пристигна на  гарата в града малко след като протестиращи граждани и представители на синдикатите в железниците от Карлово, Пловдив и Стара Загора блокираха за кратко бързия влак.

"Българските държавни  железници" ще си получат орязаните 40 млн. лв. от годишната субсидия, това  заяви и днес министър Московски. 

Обръщам се и към 32-мата служители от Локомотивното депо в Карлово – то няма да бъде закривано и трябва да бъдете спокойни, ще запазите своите работни места, заяви министърът.

Наредил съм ръководството на БДЖ да проведе срещи с кметовете по места и с тях да бъде обсъдено кои са най-удобните влакове за техните жители, така че да бъде изготвен график за движение, който да отговори на конкретните нужди на хората, информира още министър Московски.

Около 200 души се събраха да протестират и във врачанското село Бели Извор заради спрени влакове, съобщи бТВ.

Над 1000 железничари и недоволни от спирането на влакове граждани се събраха на протест в Горна Оряховица. „Не на разрухата в българската железница" беше мотото на митинга, съобщи Дарик.

„В много краища на страната няма алтернативен превоз", коментираха синдикатите.

По думите им са събрани над 12 000 подписа в Североизточна България срещу спирането на влаковете.

„Няма да допуснем унищожаването на българската железница и няма да отстъпим от своите искания", добавиха от синдиката на железничарите.

Те настояват да се намерят средства за финансирането на железниците, да не се спират повече влакове, да не се закриват на гари и да не се съкращават хора.

Протестиращите поискаха спешно решаване на проблемите в българската железница в документ, който ще бъде изпратен до НС и премиера Бойко Борисов.

Междувременно към протестите срещу спирането на влаковете в страната се присъединиха и хора от София. Около 11 часа на Централна гара се събраха стотина души с протестни лозунги. Хората заявиха, че демонстрациите са в следствие на системните проблеми с БДЖ. Веселин Кирев от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" заяви, че протестиращите отправят официална покана към премиера Бойко Борисов да се повози с обедния влак до Банкя, като случая хората ще използват, за да изложат пред Борисов проблемите си.

„Проблемът в железницата е системен и непрекъснато тя губи пазарен дял, 25 години вече има срив в жп транспорта и това не може да продължава. Държавата трябва да заяви, че железницата е приоритет. Важно е също хората да знаят за какво отиват парите им", добави Кирев.

Шуменските железничари, които също се вдигнаха на протест, пък поискаха оставката на ръководството на БДЖ. Въпреки че вчера стана ясно, че повече влакове няма да бъдат спирани, а досега спрените ще се преразгледат - на жп гарата в града се събраха около 100 служители на железницата, техни близки и хора от Шумен и региона, които ежедневно пътуват с влакове.

Протестиращите ясно изразиха исканията си влакове да не бъдат спирани от движение и БДЖ да бъде стабилизирана.

„Въпреки че повече влакове няма да се спират ние искаме ясна стратегия за развитието на железницата в дългосрочен план. Искаме железницата да стане приоритет", заяви Румен Иванов - председател на синдикалната организация на работещите на шуменската гара.

Обявеният мирен протест на Централна гара в Пловдив днес не се състоя, заради неполучено разрешително за провеждане, но за сметка на това подписката срещу спирането на влаковете и за защита на работещите в системата на железниците продължава.

Коментари: 0