Вдигат два нови завода край Пловдив

Ще бъдат построени близо 250 жилища за работници

Вдигат два нови завода край Пловдив

Французи възнамеряват да вдигнат два завода край Пловдив на територията на "Тракия икономическа зона" (ТИЗ), съобщи съуправителят й инж. Пламен Панчев. Предприятията ще бъдат от областта на мехатрониката и в тях ще се произвеждат промишлени роботи и резервни части. Преговорите са започнали преди 2 месеца и се очаква да приключат в края на годината, съобщава Kmeta.bg. 

Навлизането на френски компании в зоната се смята за истински успех, тъй като от дълго време там не е имало инвеститори от тази държава. Най-много са чуждите компании от Германия, Белгия и Англия. В момента край Куклен, върху терен на ТИЗ, дъщерна фирма на германския гигант "Willi Elbe Gelenkwellen" строи фабрика за кормилна и задвижваща техника.

Предварителен договор е сключен с още един немски производител на автомобилни части, който също ще изгражда завод в същия район.

"За да отговорим на нуждите от квалифицирана работна ръка в зоната, ще реализираме съвместни проекти с общините и фирмите, насочени към професионалното обучение", уточни инж. Панчев.

Предвижда се на територията на ТИЗ да бъдат построени и близо 250 жилища за работници.

Коментари: 0