Вебер: ЕС трябва да забрани на Китай „шопинга“ на европейски фирми

Според лидера на ЕНП трябва да се наложи временна 12-месечна забрана

Вебер: ЕС трябва да забрани на Китай „шопинга“ на европейски фирми
2999 ~ 1 мин. четене

Европейският съюз трябва да наложи временна забрана на китайските компании да поглъщат европейски предприятия, които в момента са обезценени или имат проблеми с бизнеса заради коронавирусната криза. Това заяви в неделя лидерът на най-големия политически съюз на блока Манфред Вебер, цитиран от Reuters. 

Германският консерватор и ръководител на дясноцентристката група на ЕНП в парламента на ЕС, заяви пред германския вестник Welt am Sonntag, че подкрепя обявяването на забрана за дванадесет месеца за китайски инвеститори, които искат да купуват европейски фирми.

„Виждаме, че китайските компании, частично с подкрепата на държавни фондове, все повече се опитват да изкупуват европейски компании, които са евтини за придобиване или които изпаднаха в икономически затруднения поради коронавирусната криза“, каза той.

Ето защо Европейският съюз трябва да реагира координирано и да сложи край на „китайската шопинг обиколка“, като наложи дванадесетмесечен мораториум върху продажбите на европейски компании, докато коронавирусната криза не приключи, каза Вебер.

„Трябва да се защитим“, добави той.

„Китай ще бъде най-големият ни конкурент в бъдеще в икономически, социален и политически план“, каза Вебер. „Разглеждам Китай като стратегически конкурент за Европа, който представлява авторитарен модел на обществото, който иска да разшири своята власт и да замени САЩ като водеща сила.“

Европа трябва да се отнася сериозно към Китай и да проявява уважение към страната като световна сила, „но преди всичко трябва да сме бдителни“, каза Вебер.

Подкрепи Economic.bg