Вече ползваме абонаментите си за филми и музика свободно в ЕС

ЕП прие Регламент за трансгранична преносимост на услугите за онлайн съдържание

Вече ползваме абонаментите си за филми и музика свободно в ЕС
1080 ~ 2 мин. четене

Българските и европейски граждани вече ще могат свободно да ползват абонаментите си за музика, книги и филми докато пътуват в ЕС. Това става възможно след приемането на Регламента за трансгранична преносимост на услугите за онлайн съдържание, приет на 18 май в Страсбург.

В момента достъпът на гражданите до легално закупените абонаменти за такива оналйн услуги като е ограничен. Ако например български потребител закупи абонамент за филмовото съдържание на Netflix, достъпът му до него ще бъде автоматично ограничен в момента, в който прекрачи границата на България. Същото се случва и с платформи като Amazon и Spotify например, достъпът до които бива прекъснат с претекст, че каталогът със съдържанието им не е достъпен за дадена територия.

Подобна практика е в разрез със схващането за свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги, което е в основата на зараждането на ЕС. „За да бъде той напълно функциониращ, е необходимо да добавим и свободното движение на данни“, коментира евродепутатът Момчил Неков.

Проучване на Европейската комисия сочи, че 64% от европейците използват интернет, за да играят или свалят игри, изображения и филми. На всички им се иска да могат да правят тези неща свободно и докато пребивават в други страни – нещо напълно нормално в свят с отворени граници.

Сега с приемането на Регламента европарламентът даде зелена светлина на премахването на ограниченията до услугите за онлайн съдържание. С влизането в сила на документа, потребителите ще имат достъп до предпочитаните от тях филми, книги и музика, когато пътуват извън своята родина в рамките на Европейския съюз.

Новите правила, приети от Европейския парламент, ще осигурят достъп на гражданите на ЕС до услугите за онлайн съдържание срещу заплащане като Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Spotify, Deezer, когато пътуват до друга държава от ЕС за почивка, учене или работа.

Що се отнася до българските граждани, за тях това е поредната премахната онлайн бариера заедно с отпадането на роуминга и премахването на геоблокирането при онлайн пазаруване.

Подкрепи Economic.bg