Велев: В българската енергетика има „триглав змей“, който ограбва хората

България е „изолиран остров“ и това позволява да се манипулира пазара, заяви председателят на АИКБ

Велев: В българската енергетика има „триглав змей“, който ограбва хората

Снимка: Economic.bg/Архив

2561 ~ 2 мин. четене

В българската енергетика има „триглав змей", който ограбва труда на хората. Първата глава е на  Българския енергиен холдинг (БЕХ), който ограничава предлагането. Втората глава са група фирми, които медиите свързват с Христо Ковачки, който е най-големият частен играч на борсата. Третата  са американските централи. Това каза председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев в ефира на Bloombergtv Bulgaria.

„Като добавим и недостатъчната свързаност, в момента България е изолиран остров– не можем да продаваме и купуваме на пазара ден напред. Това позволява на местните играчи да манипулират пазара“, коментира Велев. „За миналата година сме с втората най-скъпа енергия за индустрията, като се вземат предвид доплащанията за американските централи. Това е за пазара ден напред. За България за миналата година средната стойност е 47.46 евро. Към нея прибавяме 10.70 евро и стават 58.16 евро“, обясни той.

„Въпросните централи имат недопустима, неправомерна държавна помощ. Когато има недостиг на капацитет, се прави механизъм за такива. Провежда се търг. Който даде най-ниска цена, получава държавна помощ. Тези централи трябва да участват в търгове за капацитети“, уточни председателят на АИКБ.

Велев коментира и предложенията на работодателите и синдикатите за промени в четири основни направления: Бизнес среда и икономика, енергетика, демография, образование, пазар на труда и трудова миграция, политики за социална защита. „Вече направихме две срещи с екип, ръководен от вицепремиера Томислав Дончев. До края на месеца можем да имаме подписано национално споразумение“. По думите му най-големите проблеми са недостигът на човешки ресурси и скъпата енергия.

„Поколенията, родени след началото на промените, са с 50 хиляди по-малобройни. Нямаме сфера, в която да има излишък - навсякъде има дефицит“, каза още той.

Коментари: 0