Емил Димитров е новият министър на екологията

Кандидатурата му бе подкрепена в пленарна зала от ГЕРБ и „Патриотите“

Емил Димитров е новият министър на екологията

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

След близо два часа дебати и остри реплики между управляващите и опозицията в Народното събрание, депутатът от „Обединени патриоти“ Емил Димитров-Ревизора беше избран за министър на околната среда и водите. Управляващите изтъкнаха неговият опит с ревизиите, докато опозицията посочи липсата на какъвто и да е опит в сектора и определиха номинацията  му като грешка. Димитров беше подкрепен от ГЕРБ и „Патриотите“ със 111 гласа "За", а  БСП и ДПС гласуваха "Против". "Воля" не гласува.

От БСП заявиха категорично, че няма да подкрепят номинацията му. Кристиан Вигенин призова депутатите да отхвърлят кандидатурата, защото според него „някои неща имат цена, която не трябва да бъде плащана“. Според него с предложението управляващите са доказали своята несъстоятелност и невъзможността си да решават проблемите на хората.

Той попита и защо регионалният министър Петя Аврамова все още е на поста си, тъй като според него нейното ведомство има също толкова вина, както и вече бившият екоминистър Нено Димов.

„Няма никакъв аргумент за кандидатурата на Емил Димитров, освен че щял да ревизира. Това поставя въпросът - чия кандидатура е Емил Димитров? Всичко изглежда толкова сюреалистично“, коментира Вигенин. „Ревизоро поне си призна, че не познава сектора, не познава Перник, не иска да е министър, а основната му задача е да съхрани властта до края на мандата. Остава да витае усещането, че на него му е направено предложение, на което той не е можал да откаже. Чрез неговата откровеност беше потвърдено всичко, което сме казвали - че управлението няма идеи за справяне с проблемите, затънало е в далавери и няма сектор, който да е в по-добро състояние, отколкото е бил в началото на мандата. Само иска да си доизкара мандата“, добави депутатът от БСП.

От „Воля“ напуснаха залата преди гласуването. В изказването си в началото на дебата депутатът Пламен Христов заяви, че „схемата“ за разделение на министерствата на наши и ваши е порочна и сбъркана. „Ако имаш добър кадър за МВР, а имаш като квота ресор „образование“, го нагласяш там, защото това ти се е паднало. Такава схема не работи и доказано се е провалила. Против сме да се търси пост за разни хора, независимо дали са кадърни“, каза той. Христов се обърна към колегите си от ВМРО, като заяви, че не е редно да предлагат човек с неясна перспектива, само защото квотата е тяхна. „Това унижава парламента като висша държавна институция. Всички вие тук носите вина за провала в министерството на екологията“, добави той.

ДПС не подкрепи избора за нов министър. Според депутати на движението от една страна те са опозиция, а от друга – проблемите не могат да се решат с кадрови проблеми. „Това е деветата поредна смяна на министри в този кабинет. Смяната на министрите трябва да е последвана и от смяна на политиките и реформи. Не чухме такива аргумент“, коментира Йордан Цонев.

Според него управляващите вече не могат да се оправдават с „предишните“. „Тази девета оставка, всяка една от тях, ако се върнете назад във времето, е породена от някаква криза. Така се прави опит да се реши кризисен проблем. Това навежда на мисълта, че МС се е превърнал в център за управление на кризи. Ако това му е основната функция, питам, кризите идват изневиделица, падат от небето, или кризите са плод на управленски решения, грешни действия или бездействия, плод са на липса на системен анализ, или както свикнахме напоследък, липсата на достатъчно фокусираност и липса на приоритети?“, попита риторично той.

Според Цонев управляващите нямат приоритети. „Когато от ДПС ви кажем, че нямате програма, вие казвате, че имате. Но в нея всичко е приоритет и накрая нищо не е приоритет“, каза депутатът от ДПС.

„Ако се обърнем към теория на кризите, ще видим, че всяка криза има своя генезис. Управлението на дадена криза започва от там – да видиш какво я предизвиква, след това да знаеш, ако избухне, как да я модифицираш във възможност. Но възможността е само, ако си я предвидил и знаеш как да я управляваш. Не е възможност, когато тичаш след нея и я решаваш с кадрови решения“, добави той.

Според Цонев най-големият проблем на ГЕРБ е, че няма как вече да се оправдава с предишни управления. „За последните 11 години управлявате в 10 от тях. Нито язовир „Студена“ се е изпразнил вчера, нито жителите и предприятията в Перник са се увеличили за два месеца, а с това и консумацията на вода. Всичко има история във времето“, каза Цонев.

„Кризите, които консумира днес българското общество, са от ваши действия и бездействия. Проблемът с безводието в Перник не е от вчера. Очевидно става въпрос за поредица от управленски грешки, липса на системен анализ и липса на приоритизиране на този проблем. Това мнозинство е изчерпано“, завърши депутатът.

Коментари: 0