Великобритания се обръща към Япония, за да развие 5G мрежата си

Алтернативни доставчици могат да бъдат японските компании NEC Corp и Fujitsu Ltd.

Великобритания се обръща към Япония, за да развие 5G мрежата си

Снимка: Pixabay

576 ~ 1 мин. четене

Правителството на Обединеното кралство поиска от Япония да помогне за изграждането на 5G телекомуникационната ѝ мрежа, пише Nikkei. Това се случва на фона на отказа да се използва оборудването на китайската компания Huawei.

Алтернативни доставчици могат да бъдат японските компании NEC Corp и Fujitsu Ltd. Източник от NEC заяви пред Nikkei, че компанията вече води преговори с британската страна.

Източник от Fujitsu обаче заяви, че компанията търси възможности за продажба на своите продукти в Европа. Обединеното кралство има за цел японските компании да се конкурират с други телекомуникационни компании като шведската Ericsson и финландската Nokia за насърчаване на разработването на нискотарифни продукти.

Три компании - Huawei, Ericsson и Nokia - контролират почти 80% от световния пазар на 5G базови станции. NEC и Fujitsu контролират по-малко от 1%.

Припомняме, че в средата на юли Великобритания реши да извади Huawei от своята телекомуникационна 5G мрежа, рискувайки да навреди на многомилиардни търговски и инвестиционни отношения с Китай.

Подкрепи Economic.bg