Великобритания изпреварва САЩ и Китай по ръст на технологични инвестиции

Рисковият капитал в страната нараства с 44% през 2019, докато в другите две се свива

Великобритания изпреварва САЩ и Китай по ръст на технологични инвестиции

Снимка: Unsplash

356 ~ 2 мин. четене
Инвестициите в технологичния сектор във Великобритания растат с по-бързи темпове, отколкото тези в САЩ и Китай, сочат изчисленията за миналата година. Това става ясно от доклад, изготвен за британското правителство от индустриалната група Tech Nation и изследователската компания Dealroom, цитиран от CNBC. 

Финансирането на рисков капитал за британски стартиращи компании нараства с 44% до рекордните 13.2 милиарда долара през 2019 г., се казва в доклада. За сравнение инвестициите в американски и китайски технологични фирми обаче се забавят – в САЩ се забелязва спад от 20%, а в Китай той е още по-рязък (от 65%). 

САЩ и Китай все още излизат на върха по отношение на общата стойност на сделките, привличайки съответно 116 млрд. долара и 33.5 млрд. долара. 

Статистическите данни показват, че почти половината от общата сума, инвестирана в американски технологии, идва от инвеститори от САЩ и Азия. Миналата година чуждестранните инвеститори се стичаха в САЩ и Европа в търсене на по-евтини пазарни оценки на фона на увеличаващия се интерес към разрастващите се области като финтех. Стартиращи фирми като иновативната банка Monzo и фирмата за онлайн плащания Klarna сключиха огромни деветцифрени сделки, ръководени от американски инвеститори. 

Освен финтех сектора, впечатление прави интересът към индустрии като изкуствен интелект и чиста енергия например. Здравната фирма Benevolent AI събра от инвеститорите 90 милиона долара, компанията за виртуална реалност Melody – 60 милиона долара, а енергийната Ovo – 260 милиона долара. 

Но какво стои зад растежа на технологиите във Великобритания – това е един от основните въпроси. Страната е привлякла около една трета от близо 40-те милиарда долара, инжектирани в европейски технологични компании миналата година, сочат данните на Dealroom. И други държави обаче отчитат ръст, като германски и френски стартъпи. 

Все пак общата сума на сделки във Великобритания (13.2 млрд. долара) далеч надхвърля тази на континенталните ѝ съперници. Ръстът на инвестициите в Германия е в размер на 41%, а сумата достига 7 млрд. долара, във Франция увеличението е 37% до 5.2 млрд. долара. 

Великобритания е привлекателна за инвеститорите заради съвкупността от няколко фактора – бизнес среда, география и език. В добавка на това, трябва да се отбележи и наличието на Острова на един от най-добрите училища в света. Разрастващият се интерес към британските технологични фирми идва на фона на търговски разрив между САЩ и Китай, който се отразява в голяма степен именно на технологичната индустрия. 

Коментари: 0