Путин уволни цялото правителство

Президентът предложи Думата да назначава министър-председател, заместниците му и федерални министри

Путин уволни цялото правителство

Снимка: БТА

Руското правителство подаде оставка днес след годишното обръщение на президента Владимир Путин пред Федералното събрание.

В речта си Путин обяви, че възлага правомощия на Държавната дума (долната камара на парламента)  да номинира премиер, вицепремиери и федерални министри, като добави, че президентът ще бъде задължен да назначи избраните кандидати.

"Предлагам промяна на <...> реда и задачата на Държавната дума с повече от просто съгласие, но и номиниране на кандидат за ръководител на руското правителство. По-късно, по тяхна препоръка, препоръката на премиера, [тя ще назначи] всички заместник министър-председатели и федерални министри ", каза Путин, подчертавайки, че президентът ще бъде законно задължен да назначи предложените кандидати.

"С други думи, той няма да може да отхвърли одобрените от парламента кандидати да заемат тези официални длъжности", подчерта той.

Путин припомни, че в съответствие с членове 111 и 112 от руската конституция в момента президентът трябва да осигури съгласието на Държавната дума за номиниране на премиера, а след това по-късно да назначи ръководителя на правителството, техните заместници и всички министри.

"Почти всички фракции, представени в Държавната дума, и знаете, че се срещаме редовно с техните лидери, вярваме, че Федералното събрание е готово да поеме по-голяма отговорност за формирането на правителството. Поемането на по-голяма отговорност за формирането на правителствени средства, поемането на по-голяма отговорност за политиките, провеждани от това правителство. Съгласен съм с това твърдение, напълно съгласен ", подчерта Путин.

„Считам, че подобни предложения са оправдани, което ще увеличи ролята и значението на националния парламент, ролята и значението на Държавната дума и парламентарните партии, ще засили независимостта и отговорността на премиера и всички членове на кабинета и ще осъществи сътрудничество между представителните и изпълнителните клонове на властта, правейки ги по-ефективни и съществени ", заключи той.

Веднага след речта министър-председателят Дмитрий Медведев подаде оставката на целия кабинет.

Президентът Владимир Путин благодари на правителството на Дмитрий Медведев за работата му. "От своя страна искам също да ви благодаря за всичко, което беше направено на този етап от нашата съвместна работа. Искам да изразя удовлетворение от постигнатите резултати", каза президентът на среща с министерския кабинет.

"Не всичко е направено, но няма как всичко да се случи наведнъж в пълен размер", каза още Путин.

Той също така разпореди кабинетът да продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов.

Според Ройтерс възможните кандидати за бъдещ премиер включват кмета на Москва минитърът на икономиката Максим Орешкин и министърът на енергетиката Александър Новак.

Медведев направи изявлението за оставката по държавната телевизия, седнал до Путин.

Путин каза, че Медведев ще поеме нова позиция като заместник-ръководител на Съвета за сигурност на Русия, който е председателстван от Путин.
Коментари: 0