Великобритания отчита най-големия спад на ново строителство от 2009 г.

Четвърти пореден месец на спад

Великобритания отчита най-големия спад на ново строителство от 2009 г.

Снимка: Pixabay

Британската строителна индустрия отчита най-големия спад в новото строителство за повече от десетилетие, тъй като несигурността около Brexit е обхванала строителните фирми преди крайния срок 31 октомври.

Новите поръчки за търговско строителство, което включва офиси и магазини, спада за пети пореден месец през май.

Мярката за нови поръчки в проучването PMI за строителството на IHS Markit/CIPS спада от 44,6 през юли до 40, най-ниското ниво от март 2009 г., когато икономиката на Обединеното кралство беше в рецесия след финансовия крах. Всичко под 50 е сигнал за рецесия.

Основният индекс, който измерва общата активност в сектора, показа, че строителството е паднало за четвърти пореден месец, отново водено от спада при офис сградите и общата поддръжка. Индексът пада на 45 пункта през август, като намалява от 45.3 през юли и доста под 48.4, очаквани от анализаторите на City.

Нивото на ново строителство намалява от април в съответствие с официалните данни, които миналия месец показаха, че секторът се е свил през второто тримесечие на годината.

Въпреки свиването и слабите перспективи, фирмите поддържат персонала и плановете си за набиране на персонал. Проучването отчете доказателства за широк недостиг на строители след вота за Brexit.

Според анализатори и постигането на сделка за Brexit едва ли ще съживи индустрията преди края на годината след потапяне на доверието в строителната индустрия.

Икономистът от IHS Markit Тим Мур каза: „Строителните компании отбелязват, че нарастващата неприязън към риска и по-строгото определяне на бюджетите от страна на клиенти в отговор на несигурността около Brexit задържат активността, особено в търговския подсектор".

„Търговската строителна дейност пада със стръмни и ускорени темпове през август, което повече от компенсира по-меките темпове на спад в строителството на къщи и инженерното строителство“, пише "Гардиън".
Коментари: 0