Венеция може да въведе такса за посетители

Целта е да се ограничат тълпите от туристи и да се запази културното наследство

Венеция може да въведе такса за посетители
876 ~ 2 мин. четене
Венеция може да въведе такса за посетители в историческия център на града - на главния площад Сан Марко. Общинският съвет на италианския град одобри план, предложен от кмета Луиджи Бруняро и съветника по туризма Паола Мар.

На първи етап той предвижда въвеждането на система от броячи, които в началото само ще броят посетителите на основните забележителности в града и ще публикува данните на сайта на общината,в опит да възпира туристите да се тълпят на препълнени места като площада или Двореца на доджите.
На следващ етап обаче е възможно да бъде въведена и тикетинг система и посещението на най-претъпканите централни зони да стане платено, пише The Independent.

Изданието напомня, че градските власти вече предприеха няколко мерки за ограничаване на броя на тълпите туристи и осигуряване спокойствието на местните жители, като разделяне на спирките за туристи и местни на корабчетата-таксита - вапорето. Градът забрани и куфарите на колела, за да предпазва площадите си и гражданите от шума.

Въвеждането на такси за посещение на основните забележителности е опция, но няма да бъде въведена веднага, казва пред местния вестник "Ил Газетино" туристическият съветник Паола Мар.

Общинският съвет предвижда също така да подготви нови карти за туристите, които включват по-малко популярни маршрути, както и рекламна кампания, която откроява и по-малко известни забележителности. Сред тях са Riva degli Schiavoni (крайбрежната алея, която завършва на площад Сан Марко), и мостовете, които водят от жп гарата до Пиацале Рома, крайната тока край морето.

Преди година ЮНЕСКО предупреди кмета Бруняро, че Венеция може да влезе в черен списък на застрашените културни забележителности, ако не се вземат мерки за ограничаване на многото туристи.
Градът ще предложи още свободен достъп до WiFi мрежа на всички посетители на Венеция, като така ще може да проследява локацията им и да ги профилира на всяко място.

Във Венеция ежегодно идват 30 милиона туристи, повечето от които минават по главните маршрути до най-големите забележителности на града. Повечето от тях обаче идват едва за ден и нямат съществен принос за местната икономика.

Таксите за посещение на исторически забележителности може да са нова идея за Италия, но вече се практикуват по света. Посетителите в китайския град Лиян, провинция Юнан, плащат около 9 паунда (80 китайски юана), за да влязат в старата историческа част на града.
Подкрепи Economic.bg