Венецуела съди Bank of England, за да си получи злато за $1 млрд.

Южноамериканската страна иска да използва резервите си за борба с епидемията от коронавирус

Венецуела съди Bank of England, за да си получи злато за $1 млрд.

Николас Мадуро

Снимка: БТА

1304 ~ 2 мин. четене
Венецуела започна съдебна процедура, за да се опита да принуди Банката на Англия да й предаде злато на стойност 1 милиард долара, като твърди, че се нуждае от парите, за да финансира мерки срещу пандемията от коронавирус, съобщава CNBC.

Bank of England задържа златото в резултат на британските и американските санкции срещу засегнатата от криза страна от Южна Америка.

Администрацията на президента Николас Мадуро заяви, че иска Банката на Англия да продаде част от резервите, за да помогне за финансирането на мерките на страната срещу пандемията.


Правният документ, който е подаден в търговски съд с дата от 14 май, призовава Банката на Англия да прехвърли средствата в Програмата за развитие на ООН (ПРООН).

В заявлението се посочва, че парите след това ще бъдат използвани за администриране на закупуването на храни и медицински консумативи, за да се бори страната с огнището на коронавирус.

Централната банка на Венецуела не беше намерена за коментар от CNBC, докато Bank of England заяви, че не коментира индивидуални взаимоотношения с клиенти.

Какво се случва във Венецуела?

Законовата борба идва нафона на тежка здравна криза във Венецуела. Здравната система продължава да се разпада, като много болници в страната се затрудняват да се грижат за пациентите при липса на надеждно електричество или дори течаща вода.

Група експерти от Организацията на обединените нации предупредиха по-рано този месец, че болниците в страната са докладвали за недостиг на медицински консумативи и предпазни средства.

Към днешна дата Венецуела е регистрирала 749 случая на коронавирус с 10 смъртни случая в цялата страна, сочат данни, събрани от университета Джонс Хопкинс.

„Отказът на Bank of England критично затруднява Венецуела и усилията на ООН за борба с Covid-19 в страната“, казва в изявление Сарош Зайвала, адвокат със седалище в Лондон, който представлява централната банка на Венецуела.

„Банката на Англия има морален императив да позволи на Венецуела да продаде златото на страната, за да позволи на ПРООН ефективно да подпомага населението на Венецуела в борбата срещу Covid-19“, добави той.

Как се стигна до тук?

Bank of England е вторият по големина попечител на злато в света, на второ място след Нюйоркския федерален резерв. Централните банки на много развиващи се страни съхраняват своите национални златни резерви в трезорите на централната банка на Великобритания, а Венецуела е една от тях.

През януари 2019 г. Банката на Англия отказа да разреши на Венецуела да извади златото от трезорите й и то да се върне в Южна Америка. Оттогава банката отказва да коментира публично това решение.

Съобщението за правните стъпки идва само дни, след като лидерът на опозицията Хуан Гуайдо излезе на улиците на Каракас, за да се обяви за реален главнокомандващ на Венецуела, твърдейки, че резултатът от изборите през 2018 г. е бил фалшифициран.

Лидерът на Народното събрание беше бързо признат за легитимен временен президент на Венецуела от повече от 50 държави, включително САЩ и Великобритания.

Независимо от това, правителството на Мадуро - с широката подкрепа на военните - отказа да отстъпи властта.

Това означава, че страната остава заключена в политическа безизходица, при която има международно признато правителство, без контрол върху функциите на държавата, работещо успоредно с режима на Мадуро.
Коментари: 0