„Визуалният Shazam” на Google вече ще е достъпен за всички Android телефони

Компанията пусна приложението Google Lens, което играе ролята на визуална търсачка

„Визуалният Shazam” на Google вече ще е достъпен за всички Android телефони

Снимка: Google

1664 ~ 2 мин. четене
Google реши да направи една от най-интересните функции в своя смартфон Pixel 2 достъпна за всички Android телефони. Става дума за инструмента Google Lens, който сканира чрез камерата различни обекти и дава информация за тях. 

„Умният“ софтуер, базиран на изкуствен интелект (AI), наподобява музикалното приложение за разпознаване на музика Shazam, с тази разлика че то идентифицира различни обекти от заобикалящата ни среда по визуален начин.  

Опцията бе официално представена през пролетта на 2017 г. по време на I/O конференцията на разработчиците на Google. След това софтуерът се появи като функция в новия смартфоните Pixel през октомври, когато компанията представи новите си модели. 

Инструментът дава възможност на човек да научава интересни неща за заобикалящата го среда. Например ако види интересно произведение на изкуството, той може да го заснеме, а Google Lens да разпознае кое е то и да му даде повече информация за него.

Друга полезна функция е възможността за „четене“. Ако се сканира даден адрес, приложението може да изтегли упътване до мястото от Google Maps  без да се налага човек да въвежда текста ръчно. Ако пък се заснемат името на мрежата и паролата за нея, Google Lens може автоматично да свърже устройството към Wi-Fi. Софтуерът все още има несъвършенства, но той е от типа „самообуаващ се“ и с времето ще става все по-добър. Едно от предимствата на Google е, че са една от първите компании, пуснали опция за визуално търсене. Такава бе предложена и от Pinterest. 

Новината, че новата функция вече ще бъде достъпна за всяко Android устройство, бе анонсирана от Google в Twitter. Според публикацията тя скоро ще достигне и до iOS потребителите. 
Подкрепи Economic.bg