Властта обмисля карантинен отпуск в подкрепа на родителите

Това би коствало около 250 млн. лв. на бюджета

Властта обмисля карантинен отпуск в подкрепа на родителите

Снимка: МС

5912 ~ 2 мин. четене
Властта обмисля идеята за карантинен отпуск в подкрепа на родителите, които по време на извънредното положение изпаднаха в още по-затруднено положение заради неработещите детски градини и училища. Рано е да се каже дали той е възможен, но „сме с ясното съзнание, че родителите трябва да бъдат подкрепени в този момент“. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на БНТ тази сутрин. 

По груби изчисления това може да коства около 250 млн. лева на бюджета, стана ясно от казаното от министъра. По думите на Сачева това е „много сериозно перо“ и трябва да се направят добре разчетите. 

„Голяма част от родителите използваха своите и платени, и неплатени отпуски и смятам, че те трябва да бъдат подкрепени следващи“, отбеляза тя, допълвайки, че през лятото се обмислят възможности за детски кътове и занимания на открито, които да бъдат организирани в партньорство с общините и учебните заведения. 

Сачева напомни за наличието на еднократната помощ от 375 лв., както и предложението, което ще се гледа днес, а именно още 30 дни неплатен отпуск да се признава както за трудов, така и за осигурителен стаж. 

„Мерките, които сме предложили, все още не са се разгърнали в пълен мащаб“, каза Сачева. По повод критиките, че схемата „60/40“ не е реално в помощ на бизнеса, министърът възрази, че досега тя върши работа и предстои да действа до 30 юни, а вероятно и след това. „Мярката ще търпи промени и подобрения“, изтъкна Сачева и посочи, че се мисли в кои сектори и в какви съотношения би продължила да действа и по-нататък. 

Сачева коментира още, че вече намалява броят на безработните. Средно на ден се регистрират около 3000 души, но такива, които се записват в бюрата по труда вследствие на кризата от коронавируса, са около 1300. По време на периода почти 25 000 души пък са намерили работа, подчерта министърът и добави, че става дума за дейности в сферата на здравеопазване, социални услуги, транспорт и логистика, кол центрове. 

„Социално-икономически мерки ще бъдат предлагани до края на годината“, увери още Сачева. 

Коментари: 0