Nasdaq отбеляза най-дългата си успешна сесия от декември

От началото на годината индексът се е повишил с 3%

Nasdaq отбеляза най-дългата си успешна сесия от декември

Снимка: БТА

312 ~ 2 мин. четене
Правителството на Великобритания пусна документ, в който подробно се описват новите по-облекчени мерки за справяне с коронавируса. В него, правителството подчертава, че пандемията не е краткосрочна криза и е възможно да видим епидемията да циркулира в човешката популация дългосрочно, вероятно причинявайки периодични ръстове в броя на заразените.

Nasdaq Composite се покачи за шеста поредна сесия в понеделник, след като акциите на големи технологични компании поведоха индекса на зелена територия. Това бе най-дългата последователна успешна сесия на индекса от декември. От началото на годината индексът се е повишил с 3%. 

S&P 500 успя да покрие низходящото движение от началото на деня и остана почти непроменен, докато Dow Jones се понижи с 110 пункта до ниво от 24 221. Акциите на гиганти като Amazon, Apple, Netflix и Alphabet се покачиха с 1%. Немският индекс DAX се понижи с 79 пункта, или 0.73%, до ниво от 10 824, докато FTSE остана почти непроменен.

Петролът се понижи в понеделник, въпреки обещанието на Саудитска Арабия да намали продукцията през юни. Опасенията от втора вълна на пандемията беше в основата на негативното движение. Фючърсите на петрол се понижиха с 1%. Златото се търгуваше под 1700 USD за тройунция, след като инвеститорите отново се нуждаеха от средства, за да хеджират позициите си.

Акцентите днес

Икономически данни - САЩ

Днес в 15:30 часа ще бъдат публикувани данни за индекса на потребителските цени в САЩ. Той измерва промяната в цената на стоките и услугите от гледна точка на потребителя. Чрез него можем да измерим промените в тенденциите на покупките и инфлацията. Очакванията на анализаторите са основният индекс на потребителските цени, който изключва влиянието на горивата и храните, да отчете спад от 0.2% на месечна база. 

Инструмент на фокус 

HollyFrontier Corp. – Дневна

Компанията, която се занимава с нефтопреработване и дистрибуция на петролни продукти, образува възходящ трендови канал след масовите разпродажби. Възходящото движение бе ограничено от 100 периодната експоненциална средна като предстои да видим тест на нивото на подкрепа.

CHF/JPY – 8 часова

Валутната двойка се движи в низходящ трендови канал от началото на април. Нивото на съпротива съвпада със 100 периодната експоненциална средна. Цената се намира в горната граница на канала от където най-вероятно ще последва отново спад в цената.  

Oil US – Дневна

След като достигна историческите отрицателни стойности, петролът успя да възвърне голяма част от натрупаните загуби. Цената бе ограничена от 50 ЕМА, след като правителството на Обединеното кралство съобщи, че е възможно пандемията да създаде нови вълни на заразени и да остане с нас за по-дълъг период от очаквания.

NASDAQ – дневна 

Американският индекс успя да покрие голяма част от загубите си и продължи възходящото движение като успя да се покачи с 3% от началото на годината, след като за шеста поредна сесия записва ръстове. ЕМА 200 бе пробита без проблем, докато индикаторът MACD все още не ни дава сигнал за обрат в посоката на движение. 

Коментари: 0