Готов да бъде арестуван, Мъск отвори фабриката във Фремонт

След като по-рано заплаши да изтегли производството от Калифорния

Готов да бъде арестуван, Мъск отвори фабриката във Фремонт

Снимка: БТА

2312 ~ 2 мин. четене
Изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск заяви, че компанията възстановява производството на автомобили във Фремонт, Калифорния, въпреки заповедта да остане затворено. Решението на практика е в разрез с регионалните разпоредби и затова милиардерът каза, че ако някой трябва да бъде арестуван по този повод, то трябва да е самият той, предава Reuters. 

Действията на Мъск идват на фона на опитите за частично отваряне на икономиката по места в САЩ, след като тя бе блокирана от мерките срещу разпространението на коронавируса в страната. 

През уикенда Мъск заплаши да изтегли производството си от Калифорния и да го премести в Тексас или Невада. Заради конкурентното предимство, което носи Tesla на щата, губернаторът Гавин Наваро тогава побърза да вдъхне спокойствие с думите, че вероятно фабриката ще може да поднови дейността си през следващите дни. 

В писмо до служителите си Tesla уверява, че връщането на работа ще е „безопасно“. А в Twitter Мъск написа, че ще се присъедини към работниците на поточната линия и добави, че „ако някой бъде арестуван, искам да бъда само аз“. 

Здравните служители в окръг Аламеда, където е фабриката на Tesla във Фремонт, късно в понеделник заявиха, че знаят, че компанията е възобновила така наречените минимални основни операции, разрешени по време на блокирането. Те са уведомили ръководството, че не може да работи без окръжно одобрение на плана обаче. 

По-късно официални лица заявиха, че очакват производителят да се съобрази с мерките. В изявлението не бяха посочени последици, но в заповедта за блокиране на окръга се казва, че нарушенията се наказват с глоба, лишаване от свобода или и двете.

Междувременно в понеделник министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин заяви, че Калифорния трябва да направи всичко необходимо, за да помогне на производителя на електрически автомобили да отвори единствената си американска фабрика за превозни средства, ако иска да задържи компанията в своя щат. 

Tesla произвежда автомобили и извън САЩ – в Шанхай, Китай, като строи нова фабрика край Берлин в Германия. 

Коментари: 0