Vodafone откри пропуски в сигурността на Huawei от 2011 г. и 2012 г.

Китайската компания е подложена на засилен международен контрол

Vodafone откри пропуски в сигурността на Huawei от 2011 г. и 2012 г.

Снимка: БТА

372 ~ 2 мин. четене
Телекомуникационната група Vodafone откри пропуски в сигурността на оборудването, доставено от китайския Huawei на италианския бизнес през 2011 и 2012 г., заявиха двете компании във вторник.

Vodafone, най-голямата телекомуникационна група в Европа, заяви, че е открила уязвимости в сигурността на два продукта и че и двата инцидента са решени бързо. Първи новината съобщиха от Bloomberg. 

А тя идва на фона на засиления контрол върху Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, заради опасения около киберсигурността на нейните продукти. Кампанията бе подета от САЩ по време на задълбочилата се търговска война с Китай. Американските власти лансираха теорията, че в оборудването на Huawei има задни вратички, през които Пекин извършва национален и корпоративен шпионаж. Китайският технологичен гигант винаги е отричал твърденията. 

САЩ призоваха съюзниците си по света да забранят оборудването на Huawei и дори заплашиха да спрат да обменят определена информация с тях, в случай че не го направят. В опит да избегне негативните последствия международния спор миналата седмица Великобритания например обяви, че ще позволи участие на Huawei в 5G мрежите на страната, но достъпът ще бъде  ограничен и китайското оборудване няма да се използва за тъй наречената критична инфраструктура. 

Що се отнася до разкритието на Vodafone, Huawei заяви, че е била запозната с уязвимостите от 2011 и 2012 г. и че те са били взети под внимание своевременно. 

„Софтуерните уязвимости са предизвикателство за цялата индустрия“, казват от компанията в свое изявление, цитирано от Reuters. „Както всеки доставчик на информационни и комуникационни технологии, ние имаме добре установен процес на публично оповестяване и поправка, и когато се установи уязвимост, ние работим в тясно сътрудничество с нашите партньори, за да предприемем съответните корективни действия“, се посочва още в него. 
Подкрепи Economic.bg