Водещите индекси приключиха търговската сесия на зелено

Технологичният NASDAQ докосна нов връх в историята си благодарение на Amazon,

Водещите индекси приключиха търговската сесия на зелено
316 ~ 2 мин. четене

Вчерашният ден на фондовите пазари беше белязан от бичите настроения на инвеститорите. Водещите индекси приключиха търговската сесия на зелена територия подкрепени от положителните финансови отчети на компаниите. Технологичният NASDAQ докосна нов връх в историята си благодарение на Amazon, чиито акции също достигнаха нови максимални стойности. След незадоволителните отчети на Netflix в понеделник след затварянето на пазара, вчера гигантът стартира търговията с повече от 14% спад в цената, като в края на деня книжата изтриха по-голямата част от загубите и приключиха с понижение от 5.24% спрямо предходната сесия. NASDAQ добави 0.63% към стойността си до 7855 пункта, а S&P 500 и Dow Jones – респективно 0.40% и 0.22%. В Европа ситуацията беше сходна. Благодарение на силните репорти DAX нарасна с 0.80% до 12661 пункта. Френският CAC прибави 13 пункта към стойността си до 5422, а лондонското FTSE – 26 пункта до 7626. По-рано през деня стана ясно, че ЕС и Япония са сключили дългосрочно търговско споразумение, с което ще бъдат премахнати повечето мита между двете страни. Междувременно петролът продължи да поевтинява.

След като в петък Федералният резерв публикува шестмесечния си доклад пред Конгреса, днес в 17:00 часа във Вашингтон председателят Джером Пауъл ще отговаря на въпроси на сенаторите по доклада. Пазарните участници ще следят с интерес и двата дни за допълнителни насоки относно бъдещата политика на Банката.

Продължава сезонът на финансовите отчети за второто тримесечие на годината. Днес данни ще публикуват компании като IBM, Morgan Stanley, eBay, American Express, EasyJet, и T-Mobile US.                               

В понеделник след края на търговската сесия Netflix публикува отчетите за Q2, които разочароваха инвеститорите, поради което вчера книжата на видео-стийминг гиганта отвориха със значителен гап. През деня купувачите се възползваха от понижението и купиха нови акции на значително по-ниска цена, което успя да изтрие част от загубите и този момент може да се използва за вход в дългосрочна дълга позиция.

След сериозното напредване на швейцарския франк спрямо еврото от края на май се наблюдава обратната тенденция, но с много по-слаб темп на развитие. Очакваме да последва понижение, тоест еврото да укрепи позициите си, поради което е подходящо влизане в къса позиция с прибиране на печалбите при 1.1600.

Платината достигна най-ниските си стойности досега, отбелязани в началото на 2016 г. В момента имаме движение в низходящ канал, като 50-периодната подвижна средна EMA е доста над него. Индикаторът Стохастик е в зона на разпродажби, поради което смятаме, че ценният метал ще се измъкне от дъното, до което се докосва сега и в дългосрочен план ще успее да преодолее загубите, натрупани до момента.

След преминаването на границата при 5500 пункта, френският индекс отстъпи и формира низходящ канал. Към момента котировките са в близост до горната му граница, а осцилаторът Стохастик е над 80 пункта, което ни кара да смятаме, че ще има ново понижение до потенциално 5250-5200 пункта. Въпреки това е възможно линията на съпротива да бъде пробита, поради което съветваме по-предпазливите инвеститори да изчакат потвърждение на посоката на движение на индекса.

Подкрепи Economic.bg