Военната намеса срещу Мугабе е била законна

Това гласи решението на Висшия съд в Зимбабве

Военната намеса срещу Мугабе е била законна
Действията на военните, довели до оставката на зимбабвийския президент Робърт Мугабе, са законни. Това постанови Висшият съд на страната, предава Associated Press.  

Джордж Чивеше, главен съдия на Висшия съд, заяви вчера, че действията на военните, които са се „намесили, за да спрат изземването“ на конституционните функции на Мугабе „от лица от неговото обкръжение“, са „конституционно допустими и законни“. 

Висшият съд (High Court) е висша съдебна инстанция, занимаваща се с особено важни дела, директно подчинен на Върховния съд (Supreme Court).

Решението е от особена важност и в полза на военните, които настояват, че действията им не представляват преврат. 

Преди близо две седмици те се намесиха в политическите събития в страната. Реакцията им бе провокирана от това, че Мугабе уволни собствения си вицепрезидент Емерсън Мнангагва. Тогава се появиха опасения, че 91-годишната крайно непопулярна съпруга на държавния глава се готви да вземе властта. 

Според съдията действията на военните са гарантирали, че „неизбрани лица няма да упражняват изпълнителни функции“ – явен намек за вече бившата първа дама Грейс Мугабе. Той заяви още, че уволнението на вицепрезидента Мнанангва е било незаконно.

Тези решенията обаче бързо бяха разкритикувани от експерти по право и правозащитници като опасен прецедент, насърчаващ военните да се намесват отново.
Коментари: 0