VW и Tesco правят най-голямата безплатна мрежа от зарядни станции във Великобритания

Двете компании не разкриват размера на инвестицията

VW и Tesco правят най-голямата безплатна мрежа от зарядни станции във Великобритания
Германската автомобилна компания Volkswagen и британската търговска верига Tesco се обединяват в изграждането на най-голямата безплатна мрежа за зареждане на електрически автомобили във Великобритания.

Двете фирми обявиха в петък, че през следващите три години ще инсталират близо 2 500 пункта за зареждане в паркингите на 627 магазина на Tesco в Обединеното кралство.

Данни от Сдружението на производителите и търговците на автомобили (SMMT) разкриват, че през 2018 г. в Обединеното кралство са регистрирани повече от 120 000 "алтернативно зареждани автомобили" - с 22% повече от същия период на миналата година.

Зарядните станции ще бъдат инсталирани от мрежовия оператор Pod Point. Клиентите на по-големите обекти на Tesco ще могат да избират между безплатно зарядно устройство за 7 киловата (kW) или опция за бързо зареждане от 50 кw.

Volkswagen се надява, че използването на зарядните станции, които трябва да са съвместими с повечето марки електрически автомобили, ще стане обичайно за купувачите.

Цената по изграждането на мрежата се поема от Volkswagen и Tesco, но освен изявлението, че това е "мултимилионно начинание", нито една от двете компании не пожела да разкрие сумата на очакваните разходи.

Volkswagen Group обяви, че марката VW ще продава милион електрически автомобила годишно до 2025 г. Автомобилният гигант съобщи по-рано този месец, че ще разходва почти 44 милиарда евро за разработването на електрически автомобили, автономно шофиране и нови услуги за мобилност до 2023 г.

В сряда Volkswagen потвърди, че решава къде да открие нов завод в Северна Америка, за да прави електрически автомобили за пазара в САЩ.
Коментари: 0