Volkswagen купува 20% от китайски производител на батерии

Компанията от Волфсбург дава тласък на електрическото си присъствие в Китай

Volkswagen купува 20% от китайски производител на батерии

Снимка: Unsplash

Volkswagen AG е готова да придобие 20% дял в китайския производител на батерии за електрически превозни средства Guoxuan High-tech Co Ltd, пише Reuters, като цитира два източника. Германската компания ускорява тласъка си към електрическа мобилност на най-големия автомобилен пазар в света.

Сделката ще отбележи първата пряка собственост на Volkswagen в китайски производител на акумулатори и идва в момент, когато базираният в Волфсбург автомобилен производител се стреми да постигне целта да продаде 1,5 милиона нови енергийни превозни средства годишно в Китай до 2025 г., включително хибридни плъгини.

Най-големият чуждестранен автомобилен производител в Китай планира да придобие дяла в търгуваната в Шенжен Guoxuan през следващите седмици, съобщиха двамата източници, запознати с въпроса. Въз основа на пазарната капитализация на Guoxuan от 2.8 милиарда долара, 20% дял в компанията в момента струва около 560 милиона долара.

Подробностите на сделката са почти финализирани и двете фирми чакат новите китайски регулаторни правила относно частните акции, които ще осигурят по-гъвкав механизъм за ценообразуване и по-кратки срокове за обвързване на мажоритарните акционери, каза един от анонимните източници.

След закупуването на акциите Volkswagen ще стане вторият по големина акционер в производителя на батерии с 20% дял, след Zhuhai Guoxuan Trading Ltd - фирма, контролирана от основателя на Guoxuan Ли Джен, който в момента държи 25%.

Акциите в Guoxuan скочиха с максималните 10% при новината днес, търгувайки се на най-високото си ниво от март миналата година.

Volkswagen отказа коментар. Guoxuan и Китайската регулаторна комисия по ценните книжа не отговориха веднага на исканията за коментар от Ройтерс.
Коментари: 0