Все повече американци се отказват от гражданството си

Ако президентът Доналд Тръмп спечели изборите през ноември, ще последва вълна от имигранти

Все повече американци се отказват от гражданството си

Снимка: Unsplash

2315 ~ 1 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Политическата ситуация в Съединените щати подтиква рекорден брой американци да напуснат страната и да се установят на друго място. Анализаторите очакват тази тенденция да се засили и дори да придобие по-голяма сила след президентските избори през ноември, пише CNN.

Повече от 5 800 американци се отказаха от гражданството си през първите шест месеца на 2020 г., в сравнение с 2 072 души през цялата 2019 г., според Bambridge Accountants. Компанията проверява публичните данни, публикувани от правителството на САЩ на всеки три месеца.

„Това са главно хора, които вече са напуснали САЩ и са решили, че харесват живота си там, където са“, сподели Алистър Бамбридж от Bambridge Accountants. „Американците са разтревожени заради всичко, случващо се около президента Доналд Тръмп, пандемията от коронавирус и политическото напрежение в САЩ“, сподели експертът.

Оказва се, че недоволството от данъците също е основополагащо. Гражданите на САЩ, живеещи в чужбина, все още са длъжни да подават данъчни декларации всяка година, да отчитат своите чуждестранни банкови сметки, инвестиции и пенсионни партиди. Американците, които искат да се откажат от гражданството си, трябва да платят 2 350 долара и да се явят лично в посолството на САЩ в страна, в която живеят, ако не са в Америка.

Въпреки рисковете, които идват с отказ от американско гражданство, Бамбридж прогнозира, че тенденцията ще продължи да се развива. „Много хора чакат изборите през ноември, за да видят какво ще се случи", каза той. "Ако президентът Тръмп бъде избран отново, вярваме, че ще има друга вълна от хора, които ще решат да се откажат от гражданството си."

Подкрепи Economic.bg